31/10/2018 | Yazar: Yıldız Tar

İris, Instagram’daki cinsiyet uyum süreci günlüğünde hem deneyimlerini hem de süreçle ilgili bilgileri paylaşıyor.

İris’in cinsiyet uyum süreci günlüğüyle tanışın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İris, Instagram’daki cinsiyet uyum süreci günlüğünde hem deneyimlerini hem de süreçle ilgili bilgileri paylaşıyor.

Fitoöstrojen nedir? Her gün bir bardak adaçayı içenin cinsiyet uyum süreciyle ne alakası olabilir? Bu soruların cevaplarına, daha doğrusu bu sorulara İris’in Instagram hesabında rastladım. İris, 18 yaşında İstanbul’da üniversite öğrencisi bir trans kadın. Cinsiyet uyum sürecinde. Sürecinin detaylarını, bu süreçte neler yaşadığını, hissettiklerini ve sürecini destekleyen adımları Instagram hesabında paylaşıyor. Cinsiyet Uyum Süreci Günlüğü gibi kullandığı hesabı hakkında İris’le konuştuk.

“Paylaşmak kendimi çok iyi hissettiriyor”

Kendi cinsiyet uyum sürecini görmek ve insanlara da cinsiyet uyum sürecinde denk geldiği bilgileri paylaşmak için bu hesabı açtığını söyleyen İris, “Tavsiyeler almak ve tavsiyeler vermek istiyorum. Cinsiyet uyum sürecim ve trans kimliğimle ilgili deneyimlerimi herkesle buradan paylaşabiliyorum ve bu bana kendimi çok iyi hissettiriyor” diyor.

“Kaynaklar yetersiz, kaynak oluşturmak istiyorum”

Cinsiyet uyum süreci ya da Türkçe literatürde uzunca bir süre “cinsiyet geçiş, trans geçiş süreci” olarak adlandırılan süreçle ilgili bilgi bulmak çok zor. İris de İngilizce kaynaklardan faydalandığını ancak süreciyle ilgili Türkçe’de yeteri kadar kaynak bulamadığını söylüyor. Bu hesap ile o açığı da kapatmak niyetinde:

“Cinsiyet uyum süreci ile ilgili Türkçe kaynak çok az var. Türkçe kaynak da oluşturmak istiyorum. Sürecimi destekleyecek bilgileri paylaşıyorum. Örneğin fitoöstrojen bulunan besinler ya da her gün adaçayı içmenin ses terapisini desteklediği bilgisi çok önemli. Tamamen Türkçe ya da İngilizce-Türkçe içerikler üreteceğim. İngilizce kaynakları sadece İngilizce bilenler okuyabiliyor. Ulaşması ve bulması zor. Yanlış bilgiler çok fazla. Doktorların bile büyük bir çoğunluğu bilinçsiz. Doktorlar cinsiyet uyum süreci alanında gelişmek istemiyor. Kendini geliştiren doktorlar çok az.”

“Ay ay kıyaslamalar yapacağım”

Instagram hesabı daha yolun çok başında olsa da İris bu hesap üzerinden vücudundaki ve ses terapisi sonucu sesindeki değişiklikleri, makyaj videolarını paylaşmayı planlıyor:

“İleride vücudumdaki değişiklikler ile ilgili fotoğrafları paylaşacağım. Ses terapisi sürecimin gelişimini de paylaşmak istiyorum. Ay ay kıyaslamalar yapacağım. Öğrendiğim yeni videolar olursa onları da paylaşacağım. Hormon süreci ile ilgili bilgiler de paylaşmak istiyorum. Kendi vücut değişikliğimi görmek beni mutlu ediyor. Cinsiyet uyum sürecine başlamamış insanlar da bundan faydalanıyor. Ayımın ve haftamın hormon terapisi temelinde benim için ruhsal olarak nasıl geçtiğini paylaşmak istiyorum.”

İris’in günlüğünü şuradan takip edebilirsiniz.

 


Etiketler: medya
İstihdam