17/12/2008 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

Cinsel yönelimleri yüzünden genç insanlara uygulanan zorbalığın, akran saldırganlığının ve şiddetin önüne geçme çalışmaları kapsamında İrlanda’da farklı ortaöğretim okullarında yapıla

Cinsel yönelimleri yüzünden genç insanlara uygulanan zorbalığın, akran saldırganlığının ve şiddetin önüne geçme çalışmaları kapsamında İrlanda’da farklı ortaöğretim okullarında yapılan ‘Görünürlüğe Değer Vermek’ başlıklı araştırma bulgularını sunan Bakan Haughey, cinsel kimliklerinden dolayı dışlanan ya da stres yaşayan genç insanlar için sorunlarını tartışma fırsatı yaratmanın elzem olduğunu söyledi. Kıvanç Tanrıyar, Kaos GL için çevirdi.

İrlanda’da yapılan ‘Görünürlüğe Değer Vermek’ başlıklı araştırma sonuçları Eğitim ve Bilim Bakanı Seán Haughey’in ev sahipliğinde açıklandı. Rapor, cinsel yönelim konularının ilköğretim sonrası okullarda nasıl algılandığı ve ele alındığı ile ilgili. Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın mali olarak desteklediği rapor, Gey ve Lezbiyen Eğitim Ağı (GLEN) ile ortaklaşa hazırlandı. Bu alandaki tüm araştırma külliyatına değerli bir katkı olan raporun bulguları Bakanlığın Dublin’deki merkezi Clock Tower Konferans Merkezi’nde bir törenle sunuldu.

Bakan Haughey raporu sunarken ‘Benlik ve bireysel kimlik duygusunun güçlü bir biçimde gelişmesi ergenliğin önemli bir parçasını oluşturur. Eğer genç bir insan ‘gerçek’ benliğini arkadaşları ya da ailesiyle paylaşamazsa, hayatın tadını çıkarmaları ve kendilerini keşfetmeleri gereken bir çağda zaman içerisinde çok yalnız bir yolculuğa itilebilirler.’ dedi.

Haughey şöyle devam etti, ‘Öğretmenler ve ailelerin okullardaki gey ve lezbiyen öğrencilerin karşılaştığı sorunları dikkate almaları gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, bu alanda farkındalığın arttığı anlaşılıyor. Bu araştırmanın bunu desteklediğini öğrenmekten mutluluk duyuyorum. Eşit derecede, genç lezbiyen, gey ve biseksüel öğrencilere desteğin arttığını ve davranışların değişmekte olduğunu öğrenmekten sevinç duyuyorum.’

‘Bu önemli konularda bir sessizlik kültürü oluşmasına yardımcı olmak faydalı olmaz. Sessizlik, okulların farklılığı destekleyen ve buna değer veren olumlu, kapsayıcı bir kapasiteyi gerçekleştirmesine zarar verir –hakkında konuşulmayanı tartışmaya açamazsınız,’ diyor Bakan Haughey.

Bakan, Görünürlüğe Değer Verme’nin ‘Okulların, ailelerin ve daha geniş bir cemaatin desteğinin cinsel yönelimleri yüzünden genç insanlara uygulanan zorbalığın, akran saldırganlığının ve şiddetin önüne geçmedeki öneminin altını çizdiğini’ söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. ‘Bu sabah tartışılanlar, bu çok önemli konu hakkında gelecekte benimsenecek politikanın önemli bir öğesi olacak.’

GLEN Eğitim Politikası Müdürü Sandra Gowran, ‘Bu araştırma orta öğretim okullarında lezbiyen, gey ve biseksüel öğrenciler için güvenli ve kapsayıcı öğretim ortamları oluşturmada önemli bir adımdır.’ dedi.

‘Araştırmaya katılan 18 orta öğretim okulu bulundukları bölge ve idare biçimleri açısından birbirinden çok farklı ama hepsi homofobik zorbalık ve cinsel yönelim sorunları ile etkin ve geniş ölçekte ilgilenme kapasitesi ile bağlantılı olarak ortak sorunları vurguluyor,’ diye devam etti.

Sandra Gowran, ‘Bu araştırma ilerde atılacak önemli adımları temsil ediyor. İlerisi için pratik ve mutabakata varılmış yollar geliştirmede önemli bir forum oluşmasını sağlayan bugünkü seminer eğitimin tüm temel ortaklarının verdiği destek sayesindedir.’ diye konuşmasını sonlandırdı.

[[http://www.glen.ie/press/pdfs/Valuing%20Visibility%20Summary%20Report.pdf|glen.ie]]
Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam