25/09/2013 | Yazar: Nevin Öztop

İrlanda, lezbiyen ve gey çiftler için sivil evlilik getirecek olan Anayasal hazırlık sürecine epey yaklaşmış durumda.

İrlanda’da eşcinsel evliliği tartışmalarına son 36 gün! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Son aylarda kürtaj yasasını yenileyen İrlanda’da, hükümet ve halk, şimdilerde eşcinsel evliliği referandumunu tartışmaya hazırlanıyor.
 
Yıllar süren kürtaj tartışmalarını hükümetin bu yaz önerdiği yasa tasarısı ile sona erdiren İrlanda, lezbiyen ve gey çiftler için sivil evlilik getirecek olan Anayasal hazırlık sürecine de epey yaklaşmış durumda.
 
Özellikle Eylül ayında başkent Dublin’de yapılan bir yürüyüşle bu talebi son zamanlarda kamusal alana da taşıyan İrlandalı LGBT hareketi, sağlık, eğitim, barınma, hukuk ve sosyal alanda var olma gibi alanlarda LGBT toplumunun hayatını belirleyecek olan olası yasa değişikliğine tüm toplumsal zeminlerde yer ayırmaya ve dikkat çekmeye çalışıyor. Eylül ayında yapılan bu yürüyüş, “LGBT’lerin Sesi” (LGBT Noise) tarafından organize edilmiş, 5,000’in üzerinde katılımcı ile gerçekleşmişti.
 
Tüm bu gelişmeler sürecinde, kaosGL.org sizlere İrlandalı LGBT temsilcilerinin konu ile ilgili yorum ve deneyimlerini bir söyleşi dizisi olarak taşıyor olacak. Bu bağlamda ilk konuğumuz, “Evlilik Eşitliği” (Marriage Equality) örgütünün Direktörü Andrew Hyland.
 
18 Eylül tarihinde Andrew Hyland, Fine Gael Partisi’nden olan ve aynı zamanda açık gey milletvekili Jerry Buttimer ve İşçi Partisi’nden John Lyons, İrlanda Parlamentosu’nun iki lideri Enda Kenny ve Eamon Gilmore’a sunulmak üzere bir mektubu meclise götürdü. Mektup, “Aşk Eylemi Kolektifi”nin (Love Action Collective) eşcinsel evliliği referandumuna desteği kapsamında 30 Ağustos ile 1 Eylül tarihleri arasında toplandığı 7.000 imzayı içeriyor.
Evlilik Eşitliği’nin sitesini* ziyaret eden herkes, bir geri sayım ile selamlanıyor: İrlanda Hükümeti’nin “Eşcinsel Çiftlerin Evlilik Eşitliği için Anayasal Anlaşma Tavsiyeleri”ne dair görüş bildirmesine 36 gün kaldığının geri sayımı.
 
Evlilik eşitliği yürüyüşü ve taleplerine dair görüşlerini istediğimiz direktör Hyland, şunları söylüyor: “Yapılan yürüyüş, LGBT toplumunu ve ailelerini bir arada tutmayı amaçlayan LGBT tarihinin önemli bir parçasıdır ve hükümeti bu konuda gerekli adımları atmaya zorlamayı hedefler.
 
“Bu yürüyüş aynı zamanda hem İrlanda’da hem de dışında yaşayan LGBT’lerin yaşadığı sorunları görünür kılmak için eşsiz bir olanak. Bu bağlamda, sadece 2014’te bir referandum olmasını talep etmekle kalmıyoruz, aynı zamanda desteği devletten gelen homofobinin Rusya gibi örneklerine de görünürlük kazandırıyoruz. Örgütümüz, “LGBT’lerin Sesi” örgütünün bu başarılı yürüyüş organizasyonundan dolayı kutlamakla birlikte, gelecek yılın yürüyüşünün bir zaferi kutlamak amacıyla yapılacak olmasını diliyor.”
 
“Evlilik Eşitliği” örgütü, lezbiyen ve gey çiftler için sivil evlilik yoluyla çeşitli hakların garanti altına alınması için çalışıyor. Dini değil, devlet tarafından düzenlenen sivil birliktelikler için kampanya ve eylemler düzenliyor.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam