22/11/2012 | Yazar: Anıl Üver

31 yaşındaki Savita Halappanavar, Ekim ayının sonunda şiddetli bel ağrılarıyla Galway Üniversite kliniğine sevk edildi. Burada doktorlar düşük doğum teşhisi koydular, fakat yaşama olanağının son derece az olmasına rağmen 17 haftalık fetüsü kürtaj ile almayı reddettiler.

İrlanda’da Kürtaj Yasağı Bir Can Daha Aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
31 yaşındaki Savita Halappanavar, Ekim ayının sonunda şiddetli bel ağrılarıyla Galway Üniversite kliniğine sevk edildi. Burada doktorlar düşük doğum teşhisi koydular, fakat yaşama olanağının son derece az olmasına rağmen 17 haftalık fetüsü kürtaj ile almayı reddettiler. Gerekçeleri ise fetüsün kalbinin halen atıyor olmasıydı.
 
Jinekologlar fetüsün kalbi durduktan sonra müdaheleye başladılar. Ancak üç gün sonra Savita kan zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti.
 
Savita’nın eşinin Irish Times’a verdiği demece göre, Savita defalarca kürtaj istemesine rağmen doktorlar “burası katolik bir ülke” diyerek bu isteği geri çevirdiler. Bunun üzerine Hindu kökenli olan Savita “ben ne İrlandalıyım ne de katoliğim” yanıtını verdi,  fakat kimse Savita’yı dinlemedi.
 
İrlanda’da kürtaj yasak. Tek istisna ise hamile kadının hayati tehlikede olması. Bu nedenle kürtaj yaptırmak isteyen kadınlar İngiltere başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine geçiyorlar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kürtaj konusunda düzenleme yapılması konusunda İrlanda parlamentosunu uyarmasına rağmen bugüne kadar hiçbir değişiklik yapılmadı. Sosyalist milletvekillerin önerdikleri düzenlemeler ise parlamentoda kabul edilmiyor.
 
Bu olay Avrupa’nın pek çok şehrinde protestolarla kınanıyor. Viyana’da da sosyalist sol partiden bir grup aktivist İrlanda büyükelçiliğinin öünde pankartlarla kürtaj yasağını protesto etti.
 
Fotoğraflar:
1-Daha nice kadınlar ölmek zorunda kalmasın; Avusturya’da ve İrlanda’da yasal ve ücretsiz kürtaj!
2-Kürtaj karşıtları ve İrlanda hükümeti Savita’yi öldürdüler!

Etiketler: yaşam
İstihdam