06/11/2013 | Yazar: Nevin Öztop

Başbakan Kenny, evlilik eşitliği referandumu meselesini sonunda netleştirdi: Evet, oylama var ancak 2014’te değil 2015’te.

İrlanda’nın eşcinsel evlilik referandumu 2015 baharına kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Başbakan Kenny, evlilik eşitliği referandumu meselesini sonunda netleştirdi: Evet, oylama var ancak 2014’te değil 2015’te.
 
İrlanda Başbakanı ve aynı zamanda Fine Gael Partisi’nin lideri Enda Kenny, 5 Kasım günü yaptığı açıklamada eşcinsel evliliği referandumunu desteklediğini ifade etti. Söz konusu referandum, 2015’te gerçekleşecek.
 
Başbakan Kenny’nin açıklaması, İrlanda Hükümeti’nin “Eşcinsel Çiftlerin Evlilik Eşitliği için Anayasal Anlaşma Tavsiyeleri”ne dair resmi görüşü anlamına geliyor. Kenny, hükümetin eşcinsel evliliklerinin Anayasal çerçeve içinde ele alınması fikrini desteklediğini, bu nedenle kamunun oyuna sunulmasına karar verildiğini ifade etti.
 
Kenny, “Bugünün kararını sonuna kadar desteklediğimi ve zamanı geldiğinde kampanyalarda yer alacağımı belirtmek isterim.” dedi.
 
Başbakan Kenny, gey ve lezbiyen çiftlerin evlenmesi konusunda kişisel pozisyonunu belirleyen yorumlarda asla bulunmamış; şu ana kadar gelen soruların hepsini yanıtsız bırakmıştı.
 
İşçi Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Eamon Gilmore da, alınan kararı değerlendirdi: “Bu referandumu kazanmamız çok önemli. Konu itibariye zaten önemli bir meselede, her türlü sosyal alana etkisi olacak referandumun öncesinde gerekli hazırlıkları yapmamız gerekiyor.”
 
Gilmore, aynı zamanda evlat edinme ve ebeveynlik hakları gibi meselelerin referandumdan önce düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Gilmore ve partisi, LGBT’lerin sivil hakları ve özellikle eğitim hayatı konularında en başından beri desteğini açık etmişti. Kaos GL’den Nevin Öztop, Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Gilmore ile görüşmüş, Türkiye’deki LGBT mücadelesi konusunda bilgilendirme yapmıştı.
 
İrlanda’daki evlilik mücadelesinin öncüsü “Marriage Equality” örgütünün Başkanı Grainne Healy, hükümetin kararının LGBT toplumu ve aileleri için ne anlama geldiğini kaosGL.org için değerlendirdi:
 
“Örgütümüz, evlilik haklarının gey ve lezbiyen çiftlere açılması konusunda halkın büyük bir çoğunluğunun desteğini sunacağı konusunda emin. Hükümetin aldığı bu karar, LGBT’lerin aileleri ile birlikte İrlanda yasaları altında eşit vatandaşlar olarak kayda geçirilmesinin kapısını aralamıştır.”
 
Önümüzdeki 2 yıllık süreç, muhafazakâr seçmenlerin, İrlanda Katolik Kilisesi’nin mümkün olan her platformunu kullanması açısından da önemli. Geçtiğimiz Haziran ayında mecliste tartışılan kürtaj sınırlamaları konusunda, Kilise tüm saldırganlığı ile muhalefet rolünü üstlenmişti. Kaldırılan sınırlamalar sonucunda bile kürtaj, gebelikten dolayı hayati riski olan anne adayları dışında hâlâ yasak. Kadın hakları örgütleri ve kadın milletvekilleri, en azından tecavüz sonucu hamile kalan kadınların da yasaya dâhil edilmesi için uğraşmış anca hükümet karşı oy kullanmıştı.  

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam