21/01/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Azad LGBT, Azerbaycanlı LGBT aktivisti İsa Şahmarlı’nın ölümünün ikinci yılında Şahmarlı anısına yaptıklarını paylaşan bir açıklama yayınladı.

İsa Şahmarlı anısına… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Azad LGBT, Azerbaycanlı LGBT aktivisti İsa Şahmarlı’nın ölümünün ikinci yılında Şahmarlı anısına yaptıklarını paylaşan bir açıklama yayınladı.

Azerbaycan’dan LGBTİ örgütü Azad, iki yıl önce intihar eden başkanları İsa Şahmarlı’yı anmak için yazılı bir açıklama yayınladı.

Azad LGBT, Şahmarlı’nın intiharının ardından çok acı bir şekilde Azerbaycan’daki LGBT’lerin yaşadığı sorunların ülke ve dünya gündeminde tartışıldığını hatırlatarak, “Azerbaycan’da LGBT’ler hem evlerinde hem de işyerlerinde tehlikelerle karşılaşıyor. Nefret cinayetleri, devlet yetkililerinin ve patronların şantajları bizler için alışılmadık değil. Bu koşullar altında LGBT hakları için çalışan grup ve aktivistler yasal koruma için mücadele veriyor. Bir yandan da toplumu LGBT hakları konusunda eğitmeye çalışıyoruz” dedi.

İsa’nın ölümünün kendilerini derinden etkilediğini vurgulayan Azad LGBT açıklamasına şöyle devam etti:

“2012 yılında Azad LGBT’yi kuran ve durmak bilmeyen enerjisiyle kısa sürede başkanı olan İsa, LGBT odaklı eğitim materyalleri ve medya temsili üzerine çalışıyordu. Her ay Bakü’de LGBT filmleri gösterilmesine ön ayak oluyordu. Yürekten gelen sanatsal yetenekleri ile Azerbaycan’ın ilk LGBT temalı kısa filmi “Ğ”yi de yönetti.”

Ne olmuştu?

Azerbaycan’da 20 yaşındaki LGBT aktivisti İsa Şahmarlı, kendisini gökkuşağı bayrağıyla asarak 22 Ocak 2014’te intihar etti.

Şahmarlı’nın intiharından önce Facebook hesabından paylaştığı notta şu ifadelerde bulundu:

“Gidiyorum. Herkes hakkını helal etsin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil... Mutlu olmak için gidiyorum... Anneme de onu çok sevdiğimi söyleyin. Hepiniz ölümümde günahkârsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda.”   

Şahmarlı ölümünün hemen ardından Azerbaycan’ın yanı sıra Ankara, İstanbul, Mersin, Antep ve Antakya’da anıldı.

Azad LGBT, Şahmarlı’nın ardından azadaz.org websitesini açtı. Sitede Azerbaycan’daki LGBT’lerin yaşadıklarına ilişkin yazılar, eğitim videoları ve ders planları yer alıyor. Şahmarlı anısına açılan sitede aynı zamanda çeşitli sanatsal eserler ve röportajlar da var.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret