27/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

IŞİD çeteleri, Suriyeli iki genci eşcinsel oldukları gerekçesiyle taşlayarak öldürdü.

IŞİD iki genci eşcinsel oldukları gerekçesiyle taşlayarak öldürdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
IŞİD çeteleri, Suriyeli iki genci eşcinsel oldukları gerekçesiyle taşlayarak öldürdü.
 
Suriye ve Irak’ta kadınlara, Müslüman olmayanlara veya insanlık dışı katliamlarına muhalif olanlara dönük şiddet uygulamalarıyla gündeme gelen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) iki genç erkeği eşcinsel olduğu gerekçesiyle taşlayarak öldürdü.
 
AFP’nin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırarak verdiği habere göre olay 25 Kasım Salı günü Irak sınırında bulunan Deyr Ez Zor (Deyrizor) bölgesinde meydana geldi.
 
Erkeklerle ahlaka aykırı ilişkiye girme suçu!
 
Gençlerden birinin telefonundaki videonun öldürmeye gerekçe gösterildiği belirtildi. Video gencin, “erkeklerle ahlaka aykırı ve uygun olmayan ilişkilere girdiğine” ilişkin delil olarak gösterildi. Diğer gence ilişkin ise raporda herhangi bir bilgi yer almazken, IŞİD kaynaklarından da henüz bir açıklama yapılmadı.
 
Öldürülen gençlerin yaşlarının 18 ve 20 olduğu belirtildi. Yerel kaynakların ve aktivistlerin bildirdiğine göre öldürülen her iki kişi de IŞİD’e muhalif ve sosyal medyayı etkin olarak kullanan aktivistler.
 
Eşcinsel erkeklerin yanı sıra kadınlar da taşlanıyor
 
IŞİD, recm olarak bilinen taşlayarak öldürme yöntemini suç olduğunu iddia ettiği “zina”yı cezalandırmak için kullanıyor. Geçtiğimiz ay da Rakka’da bir kadın “zina” yaptığı gerekçesiyle babasının gözlerinin önünde taşlanarak öldürüldü.
 
Suriye’de eşcinselliğin suç olması IŞİD’e özgü değil. Suriye yasalarına göre, eşcinsel olmak hapisle cezalandırılacak bir suç. Her ne kadar çok uygulanmasa da yasalarda eşcinselliğe üç yıla varan hapis cezaları ön görülüyor. Ancak yerel kaynaklar, LGBTİ’ler ve haber ajansları savaşın başlamasıyla birlikte şiddetin hiç olmadığı kadar arttığını söylüyor.
 
Suriye’de savaştan kaçarak Türkiye’ye gelmek zorunda kalan eşcinsel genç Maher Daoud da, Suriye’de Esad rejiminin baskıları olmasa da kalamayacağını söylemiş, “Esad olmasa da Suriye’de kalamazdım ben. Eşcinselim ve IŞİD’in doğrudan hedefiyim” demişti. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam