13/11/2012 | Yazar: Nevin Öztop

Fransa’nın Müslüman LGBT’leri (HM2F) tarafından evsahipliği yapılan CALEM Konferansı, feministlerin, LGBT’lerin, din ve göç üzerine çalışan uzmanların katılımı ile 16-19 Kasım tarihleri arasında Paris’te gerçekleşecek.

İslam ve LGBT Konferansı Fransa’da Düzenlenecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Fransa’nın Müslüman LGBT’leri (HM2F) tarafından evsahipliği yapılan CALEM Konferansı,  feministlerin, LGBT’lerin, din ve göç üzerine çalışan uzmanların katılımı ile 16-19 Kasım tarihleri arasında Paris’te gerçekleşecek. 
CALEM (Confederation of Associations LGBTQI European and Muslim) 2012 Konferansı, Fransa’nın Müslüman LGBT’leri Derneği’nin evsahipliğinde Paris’te yapılacak. Etkinlik, Fransa’da yürütülmekte olan eşcinsel evlilikleri ve çocuk edinme haklarının tüm ebeveynleri eşit olarak kapsaması tartışmalarına denk geliyor. Eylül ayında Müslüman din adamları, “Fransa Dinler Konferansı”nda Hıristiyan ve Musevi temsilcilerle buluşmuş ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan eşcinsel evliliği yasa tasarısına karşı eylem birliği kararı aldıkları ortaya çıkmıştı.
 
Ancak Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Mohammed Moussaoui yaptığı açıklamada, “Eşcinsel evliliklerinin İslami hukukla uyuşmazlığında bütün öğretileriyle İslam hukukunun hemfikir olduğunu” ancak “sekülerlik prensibinin geçerliliğinden hareketle toplumun din ve inanç konularındaki çeşitliliğini ve çoğulculuğu gözetmek gerektiğini” ifade etti. Moussaoui ayrıca “Herkese uygulanması gereken Cumhuriyet standartlarının karşısında hiçbir dinin kuralları veya standartları öne çıkarılamayacağını” ekledi. Sosyalist Parti lideri ve Fransa Başbakanı Hollande öncülüğündeki hükümetin, söz konusu yasaları yakın bir zamanda geçiriyor olacak olması, Fransa’nın bu etkinliğe evsahipliğine ve yürütülen tartışmalara ayrıca değer katıyor olacak.
İslam, Lezbiyenler, Translar, Göç ve Mültecilik
Konferansın öne çıkan gündemleri İslam’da lezbiyenler ve trans bireyler, Doğu Avrupa ülkelerindeki eşcinsel evlilikleri, Batı Avrupa’daki Eşcinsel Onur Yürüyüşleri ve LGBT Örgütleri, Arap ülkelerinde eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması ve Avrupa’daki göçmenler olacak.
 
Konferansta aynı zamanda iki ana atölye de yapılacak. Atölyeler, “HIV/AIDS ve Trans Kimlik” ve “Arap-Müslüman Dünyasının Fransa’da Yaşayan Mültecileri” alanlarında düzenlenecek.
 
Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ Üyeleri de Konferans’ta
Kaos GL adına konferans katılacak olan Nevin Öztop, 17 Kasım’da yapılacak olan “Müslüman Lezbiyenler ve Translar: Çifte Ayrımcılığa Çifte Şans olarak Sekülerizm” panelinde yer alacak. Öztop aynı gün yeniden söz alacak ve “Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ’ın Din, Militarizm ve Milliyetçilik Tartışmaları” sunumunu gerçekleştirecek ve Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya ülkeleri üzerinden genel bir resim çizecek. 
 
Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ üyelerinden aynı zamanda Sırbistan’ın Novi Sad Lezbiyen Örgütü’nden Biljana Stankovic, Bosna Hersek’in Sarajevo Open Center örgütünden Marina Barreiro ve Arnavutluk’un LGBT Pro Albania örgütünden Kristi Pinderi de konferansta yer alacak ve ülkelerindeki din tartışmalarını çeşitli panellere taşıyacak.
 
Mayıs 2011’den bu yana Kaos GL’nin koordinasyonuyla yürütülen Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya’da yer alan LGBT örgütlerinin yatay bir ağıdır. Üye ülkeler Hırvatistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Yunanistan, Bosna Hersek, Tunus, Cezayir, Irak,  Filistin, İran, Lübnan, İsrail, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye’den oluşmaktadır.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam