31/08/2016 | Yazar: Yıldız Tar

İspanya’dan LGBTİ örgütü Acrópoli, ‘onarım terapisi’ uygulamasını homofobi karşıtı yasalara dayanarak mahkemeye taşıdı.

İspanya’da ‘onarım terapisi’ yargıya taşındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İspanya’dan LGBTİ örgütü Acrópoli, ‘onarım terapisi’ uygulamasını homofobi karşıtı yasalara dayanarak mahkemeye taşıdı.

İspanya’dan LGBTİ örgütü Acrópoli, “eşcinselliği tedavi ettiğini” öne süren terapiste dava açtı.

Ülkede geçtiğimiz ay geçen homofobi karşıtı yasalara dayanarak ‘onarım terapisi’ yaptığını söyleyen sözde terapist Elena Lorenzo Rego hakkında suç duyurusunda bulunan örgütten Yago Blando terapistin internet sitesinde yer alan yorumlara referans vererek, “Bu sözde terapist seanslarına katıldığını iddia ettiği kişilere ait doğrulanamayan tanıklıklar paylaşıyor. Bu sahtekarlıktır” dedi.

Terapist Lorenzo, “her insanın içinde heteroseksüellik olduğunu” iddia ediyor:

“Heteroseksüellik zaten herkesin içinde var. Sadece onu bulmak gerekiyor. Dönüşüm terapisi içindeki heteroseksüelliği keşfetmek anlamına geliyor.”

Acrópoli yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Eşcinselliği ‘ tedavi ettiğini’ iddia eden terapistler bilimdışı davranıyor ve eşcinselliklerinden dolayı değil de toplumdaki homofobiden dolayı kendisini güvensiz hisseden kişileri istismar ediyor.”

‘Onarım terapisi’ nedir?

Amerikan Psikiyatri Derneği 1973’te eşcinsellik terimini ruhsal ve duygusal bozukluklar listesinden çıkardı. 1975’te de Amerikan Psikoloji Derneği de bunu destekleyen kararlar aldı. Her iki dernek de eşcinsellik ile hastalık ilişkilendirilmesini sonlandırmak amacıyla ruh sağlığı uzmanlarını uyardı. Bu karar yapılan yeni araştırmalarla her iki kurum tarafından tekrar onaylandı. Dünya Sağlık Örgütü ise 17 Mayıs 1990’da eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardı.

“Onarım terapisi” taraftarları kişilerin cinsel yönelimlerinin terapiyle ve çoğu zaman dinsel çabalarla değişebileceğini iddia ediyor. Terapi, bilimsel hiçbir gerçekliği olmayan ‘eşcinselliğin hastalık olduğu’ mitine dayanıyor.

Dünya genelinde birçok sağlık örgütü “onarım terapilerini” reddediyor ve bu uygulamaların ciddi fiziksel ve psikolojik hasara yol açtığını söylüyor.

Dünyanın birçok yerinde ‘onarım terapisi’ adı altında LGBT’ler fiziksel şiddet, taciz, cinsel istismar ve tecavüzlere maruz kalıyor.

Dünya genelinde 200 binden fazla psikiyatristi temsil eden Dünya Psikiyatri Birliği de Mart ayında yayınladığı bildirge ile, cinsel yönelimin değiştirilebileceğini iddia eden ‘onarım terapilerinin’ bilimsel olmadığını ve etik dışı olduğunu açıkladı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret