23/07/2018 | Yazar: Yıldız Tar

On binler Tel Aviv başta olmak üzere ülkedeki birçok şehirde eşitlik için sokaklarda bir araya geldi.

İsrail’de on binler ebeveyn hakları için grevdeydi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İsrail hükümetinin LGBTİ+’ların ebeveyn haklarını gasp etmesine karşı dün genel grev yapıldı. On binler Tel Aviv başta olmak üzere ülkedeki birçok şehirde eşitlik için sokaklarda bir araya geldi.

Fotoğraf: Tel Aviv, Abir Sultan

İsrail’de on binlerce kişi “taşıyıcı annelik” yöntemiyle çocuk sahibi olma hakkının hemcins partnerleri kapsamamasını protesto etti.

Başbakan Benjamin Netanyahu ve sağ muhafazakar koalisyon hükümeti, “taşıyıcı annelik” yönteminden bekar kadınların yararlanabilmesi için yasa değişikliğini onayladı. Ancak bu haktan hemcins partnerlerin yararlanmasını reddetti.

Netanyahu karar değiştirdi

Her ne kadar Başbakan Netanyahu geçtiğimiz Pazartesi günü “taşıyıcı anne” vasıtasıyla çocuk sahibi olmanın hemcins partnerleri de kapsayacağını söylese de, hükümetin aşırı Ortodoks kanadından gelen itirazların ardından bu kararını değiştirdi.

Fotoğraf: Tel Aviv, Jack Guez/Agence France-Presse

“Vergi öderken vatandaşız!”

Yasalardaki bu ayrımcılık İsrail LGBTİ+ toplumunu harekete geçirdi. New York Times’ta yer alan habere göre “Söz konusu vergi ödemeye ve Tel Aviv’i gey turist merkezi yapmaya gelince dört başı mamur yurttaşlar olarak görülüyoruz ama evlilik ve ebeveyn haklarımız verilmiyor” diyerek genel grev çağrısı yapıldı.

Şirketler ve emek hareketi de destek verdi

LGBTİ+ örgütü The Agudah, grev çağrısında “İlk kez eşcinsel toplumu ulusal greve gidecek. Grev günü toplumumuzdan ve destekçilerimizden çalışanlar iş bırakacak” dedi.

Ülkede mesainin başladığı gün olan Pazar günü (dün) yapılan grevde çok sayıda şirket ve ülkedeki emek hareketleri de yer aldı. LGBTİ+ örgütü Agudah’ın genel grev çağrısına Facebook, IBM ve Microsoft gibi uluslararası şirketlerin İsrail şubelerinin de yer aldığı 40’tan fazla şirket destek verdi. Bazı şirketler “taşıyıcı annelik” yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftler maddi yardımda bulunacaklarını da söyledi.

Gün boyunca devam eden eylemde on binlerce kişi Beersheva, Haifa ve Afula şehirlerinde trafiği durdurdu.

Fotoğraf: Kudüs, The Agudah

Times of Israel’in haberine göre Kudüs’te ise yüzlerce eylemci Başbakan’ın evinin çevresinde bir araya geldi. İsrail ve gökkuşağı bayraklarıyla kararı protesto etti. Kudüs’teki protestolarda üç kişi gözaltına alındı.

Tel Aviv: Homofobi terördür!

Eylemlerin en kalabalık geçtiği Tel Aviv merkezindeki Rabin Meydanı’nı dolduran on binler ülke tarihindeki en kitlesel eylemlerden birini gerçekleştirdi.

“Homofobi terördür”, “Utan, utan”, “Yasal adalet istiyoruz” sloganlarının atıldığı eylemde çok sayıda kişi “Biz aileyiz” dövizleri taşıdı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret