03/04/2016 | Yazar: Kaos GL

İsrail’de 19 yaşındaki Aiden Katri, askere gitmeyi reddettiği için çoklu hapis cezasıyla karşı karşıya. Katri, bir haftalık ilk hapis cezasında trans kadın olmasına rağmen erkek koğuşunda tutuluyor.

İsrail’de trans vicdanî retçiye hapis Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İsrail’de 19 yaşındaki Aiden Katri, askere gitmeyi reddettiği için çoklu hapis cezasıyla karşı karşıya. Katri, bir haftalık ilk hapis cezasında trans kadın olmasına rağmen erkek koğuşunda tutuluyor.

19 yaşındaki Aiden Katri, ülkesindeki “korku atmosferi”ne ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarında uygulanan “baskı”ya karşı vicdanî reddi savunduğunu duyurdu:

“Kendi hayatımdaki baskılara, bir trans kadın olarak cinsiyet baskısına, Mizrahi Yahudisi olarak da etnik baskıya karşı mücadele ederken başka insanların uğradığı baskıları görmezden gelirsem ikiyüzlülük yapmış olurum.”

Cezanın sonunda Katri, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yeniden göreve çağrılacak ve askere gitmeyi reddetmesi halinde yeniden hapis cezası alacak. Ülkedeki diğer vicdanî retçiler arasında 10 kez cezalandırılıp yaklaşık 180 gün hapiste kalanlar var.

“İsrailli gençler için karşı bir model”

Tair Kaminer adlı 19 yaşındaki bir diğer kadın vicdanî retçi, 75 günlük hapis cezasının ardından 20 günlük yeni cezası için yeniden hapiste. Filistin Topraklarının işgalini ve İsrail yerleşim birimlerini protesto etmeyi sürdüreceğini söyleyen Kaminer ve Katri için Tel Aviv’de bir destek eylemi düzenlendi.

Yahudilerin kostümler giyerek kutladıkları Purim bayramına denk gelen eylemdeki göstericiler, Kaminer ve Katri’nin İsrailli gençler için karşı bir model oluşturduklarını ve barış çağrısını güçlendirdiklerini belirttiler.

Askerliği reddetme gerekçeniz?

İsrail’de Araplar, Ortodoks kadınlar ve tıbbî nedenlerden ötürü askerlik yapmaya elverişli olmayanlar dışında 18 yaşındaki tüm İsrail vatandaşları için askerlik hizmeti zorunlu.

Pasifistler, İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinin 2002 yılındaki kararına göre askere gitmeyi reddedebilse de gerekçelendirmelerinin İsrail ve Filistin üzerinden olmaması gerekiyor.


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam