25/06/2019 | Yazar: Kaos GL

​27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası başladı. Bir hafta boyunca atölye, panel, parti, film gösterimleri ve daha birçok etkinlik katılımcıları bekliyor.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 27 yaşında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası başladı. Bir hafta boyunca atölye, panel, parti, film gösterimleri ve daha birçok etkinlik katılımcıları bekliyor. Onur Haftası, 30 Haziran Pazar günü Onur Yürüyüşü ile sonlanacak.

Taksim Meydanı, 30 Haziran 2013. 11. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü. Fotoğraf: Serra Akcan, NarPhotos.

Geçtiğimiz yıl yine kalabalık bir gönüllü grubuyla ve 50’nin üzerinde etkinlikle düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, bu yıl da kitle fonuyla organize ediliyor ve herkesten destek bekliyor.

Her sene yapılan çağrıya kulak veren bağımsız bir gönüllü grubu tarafından, yeni bir enerji ve yıllardır sürdürdüğü anti-hiyerarşik dayanışma modeliyle hazırlanan 27. İstanbul LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks, Artı) Onur Haftası bu yıl 24 Haziran- 30 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıllarda, kitle fonlaması (crowdsourcing) yöntemiyle hafta giderlerini karşılayan Onur Haftası gönüllüleri, bu yıl da bir çağrı yaparak herkesi haftanın gerçekleşmesi için destek olmaya çağırdı. Onur Haftası’na destek olmak isteyenler gofundme sitesi üzerindeki kampanyaya katılarak, diledikleri tutarda maddi destek sağlayabilecek.

Onur Haftası gönüllüleri “Geçtiğimiz senelerde yürüyüşlerimize gelen yasaklamalara karşı tepkimizi İstanbul’un her bir köşesine simlerle, konfetilerle, gökkuşağı bayraklarıyla dağılarak, basın açıklamamızı okuyarak gösterdik. Sözümüzü sadece İstiklal Caddesi üzerinde değil, bulunduğumuz her noktada ve sesimizi duyurabildiğimiz her alanda söyledik. Bundan sonra da önümüze çıkarılan her engelde ve hayatımızı zorlaştıran her sorunda bir öncekinden daha farklı ve daha yaratıcı olarak tepkimizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Sokakları da caddeleri de bırakmıyor, hiçbir korkunun bizi hizaya sokmasına izin vermiyoruz. Buradayız, alışın, gitmiyoruz!” diyor.

27. senesinde 24 Haziran-30 Haziran 2019 tarihlerinden gerçekleşecek 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması ‘’Ekonomi Ne Ayol?’’ olarak belirlendi. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi bu temayı neden belirlediklerini şöyle açıklıyor:

“Temamızı ‘’Ekonomi Ne Ayol?’’ olarak belirledik çünkü LGBTİ+’lar için bugün yaşanan kriz yeni değil! Bizler yıllardır giremediğimiz işlerde, okuyamadığımız okullarda, yaşayamadığımız evlerde, güvencesiz hayatlarımızda bu krizi her saniye durmaksızın deneyimliyoruz. Bugün kimlik ayırt etmeksizin herkesi mağdur eden bu krizin ekonomik olduğu kadar aynı zamanda politik olduğunu, kendi hayatlarımızdan biliyoruz. Yaşamımızı sürdürmek için televizyonlardan açıklanan ekonomi paketlerinden medet umamayacağımızın farkındayız. Tam da bu noktada ayakta durabilmek için nelere ihtiyacımız olduğunu konuşmak için soruyoruz: Ekonomi ne ayol?”.

Tema metninin tam haline http://prideistanbul.org/hakkimizda/ adlı linkten ulaşabilirsiniz.

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda neler var?

Bu yıl Onur Haftası 10’dan fazla mekanda ve 70’ten fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Programda temaya uygun olarak LGBTİ+’ların ekonomi ile olan ilişkisini farklı farklı perspektiflerden ve farklı formatlarda ele alan birçok etkinlik var. Bunlara örnek olarak LGBTİ+’ların çalışma yaşamına dair esnafların ve özel sektörde çalışanların deneyimlerini paylaşacağı iki farklı etkinlik gösterilebilir. Bunun yanı sıra alternatif ekonomiler üzerinden dayanışma ağları kurma yöntemlerinin ve kolektifleri ve tüketici kooperatiflerini sürdürülebilir kılmanın yolları üzerine konuşulacak bir panel mevcut. Bir diğer etkinlik ise LGBTİ+’ların çalışma hayatındaki yaşadıkları ayrımcılık deneyimlerini hukuki açıdan ele alacak olan ‘’İstihdamda ve İş Hukuku’nda LGBTİ+’ların Durumu’’ isimli panel. Bunun dışında sendikal mücadele, seks işçiliği, öğrencilerin barınması ve yurtlar, ekonominin psikopolitiği, istihdam,dernekler için kaynak yaratma konuları üzerine de etkinlikler mevcut.

Temanın dışında farklı LGBTİ+ öznelerin ve deneyimlerinin toplumun başka başka alanlarında yaşadığı sorunlara ve politikalara dair etkinlikler de mevcut. Bunlar HIV, LGBTİ+ çocuklar, pembe tezkere, feminizm, spor, aseksüellik başlıkları altında sıralanabilir.

Etkinliklerin tam listesine ve programa http://prideistanbul.org/hafta/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Hormonlu Domates Ödül Töreni yılın LGBTİ+ fobiklerini sunar!

2005 yılında "Hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz" sözleriyle ilk ödülü alan Erman Toroğlu’nun homofobik söylemi gelenekselleşmiş ödül töreninin isminin esin kaynağı. Hormonlu Domates Ödül Töreni ödüllerin alkış yerine ‘yuh’ sesleriyle takdim edildiği bir tören. Bu yıl da 15. kez yılın LGBTİ+fobik söylem ve davranışlarını ifşa etmeye devam ediyor.

Bu sene “tanzim” temasıyla gerçekleşecek 15. Hormonlu Domates LGBTİ+fobi ödülleri,  

İstanbul Onur Haftası’nın web sitesinden oylamaya sunuldu. Oylamaya ve adayların tam listesine http://prideistanbul.org/hormonlu-domates/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Hormonlu Domates’ler bu sene “kurum”, “sivil toplum”, “televizyon”, “siyaset”, “valilik”, “medya”, “eğitim”, “eğlence”, “mekan”, “beynelmilel” ve “özel bi+fobi” kategorilerinde sahiplerini bulacak.

Hormonlu Domates Ödül Töreni ise 25 Haziran Salı günü saat 20.00’de Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak.

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü 30 Haziran’da!

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü bu yıl 30 Haziran’da yapılacak. İstanbul Onur Yürüyüşü’nün tarihi eskiye dayanıyor. İlk olarak 1993 yılında İstiklal Caddesi’nde yapılmak istenen yürüyüş engellenmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Sene 2003 olduğunda ise ilk Onur Yürüyüşü yine İstiklal Caddesi’nde yapıldı. 2003’ten sonra her sene çok daha yoğun bir kalabalık ve coşkuyla yapılan yürüyüş 2013 ve 2014’te on binlerce kişinin bir araya geldiği devasa bir etkinliğe dönüştü.

2015 yılından itibaren ise İstanbul Valiliği ayrımcı ve hukuka aykırı gerekçelerle İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasaklıyor. Her sene valiliğin bu ayrımcı yasağına karşı LGBTİ+’lar sokaklarda olmaya devam ediyor.

Bu sene, İstanbul Valiliği bir kez daha LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasakladı. 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ile görüşmesinde İstiklal Caddesi’nde Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini söyleyen İstanbul Valiliği, Komite’nin Bakırköy Meydan’da miting başvurusuna da izin vermedi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, yasağa ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“İstanbul Valiliği tarafından duyurulan yürüyüş ve miting alanlarından olan Bakırköy Cumartesi Pazarı alanı için yaptığımız yürüyüş ve miting başvurumuz İstanbul Valiliği tarafından reddedildi. Böylelikle LGBTİ+lara sadece Taksim'in değil İstanbul'un her yerinin yasak olduğunu görmüş olduk. Genel ahlak, genel sağlık, toplum güvenliği gibi bahanelerle getirilen yasak kararına dair atacağımız adımları ve yürüyüşün durumunu yakın zamanda duyuracağız. 30 Haziran günü LGBTİ+'lar ve LGBTİ+fobi karşıtlarının bir arada olacağına olan inancımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

İlgili haberler:

İstanbul Onur Haftası: Varoluş mücadelemizi her alanda haykırmaya devam edeceğiz

 Taksim bahaneymiş: İstanbul Valiliği, Bakırköy’de Onur Yürüyüşü’nü yasakladı

 


Etiketler: insan hakları
nefret