06/06/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Maçka Parkı’nda beş kişilik bir grup “İbneler” diyerek LGBTİ+’lara saldırdı. Saldırıda yaralananların hastanede duydukları cümle ise, “Siz alışkınsınızdır böyle şeylere” oldu.

İstanbul Maçka Parkı’nda homofobik nefret saldırısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

“Yürürken, ‘Müziğin sesini açmayın lan ibneler’ dediler ve ardından saldırdılar. Bayıldım, gözlerimi açtığımda hastanedeydim.”

Bu sözler Turgay’a ait. İstanbul Maçka Parkı’nda 4 Haziran gecesi beş kişilik bir erkek grubu “İbneler” diyerek Turgay ve arkadaşına saldırdı.

Sözlü taciz ve saldırı

Turgay ve arkadaşı, 4 Haziran’ı 5’ine bağlayan gece Maçka Parkı’nda yürürlerken beş kişilik bir grup önce “Müziğin sesini açmayın lan ibneler” diye laf attı. Ardından saldırdılar.

Yaşadıklarını KaosGL.org’a anlatan Turgay, “Kısık sesle müzik dinliyorduk. ‘Müziğin sesini açmayın lan ibneler’ dediler” diyor. Turgay’ın aktardıklarına göre, sözlü tacizin ardından arkadaşına ve kendisine saldırdılar. Turgay saldırıda bilincini kaybetti ve bayıldı. Arkadaşı ambulansı aradı ve Turgay gözünü Şişli Etfal Hastanesi’nde açtı:

“Maçka Parkı’ndan evimize dönüyorduk. ‘Müziğin sesini açmayın lan ibneler’ diye bağırdılar. Ardından saldırdılar. Arkadaşıma vurmaya çalışırlarken napıyorsunuz demeye kalmadan üstüme yürüdüler. Bayılmışım. Gözlerimi ambulansta açtım.”

Hastanede ayrımcılık: “Siz alışkınsınızdır böyle şeylere”

Turgay ve arkadaşının yaşadıkları saldırıyla da sınırlı kalmadı. Şişli Etfal Hastanesi’nde ayrımcılığa da maruz kaldılar:

“Arkadaşımın iki dişi kırılmış, çenesi şiş. Benim her yerimde morluklar, kan revan içindeyim. Bayılmışım ve hastanede bizi beklettiler uzunca süre. Yanımdaki arkadaşımın zoruyla muayene ettiler. Röntgen çekilirken ise bana ‘ne oldu sana’ dedi çeken kişi. Ben de ‘her yerim kan revan içinde, görmüyor musunuz’ dememle dönüp ‘Siz alışkınsınızdır böyle şeylere’ dedi.”

Turgay saldırının ardından bugün suç duyurusunda bulundu. Saldırganlar henüz yakalanmadı. Psikolojik olarak çok kötü durumda olduğunu ancak dayanışma gördükçe iyileşebildiğini belirten Turgay, hakkını arayacağını ve hukuki süreci takip edeceğini söylüyor.

“Bu saldırıların bir daha yaşanmamasını ümit ediyorum”

Turgay bu sene başında bir kez daha homofobik nefret saldırısına maruz kalmıştı. Yılbaşı gecesi Beyoğlu’nda saldırıya uğradığını, kendisini oradaki bir trans kadının kurtardığını söyleyen Turgay, “İlkinde ailem problem yaşamasın, duymasınlar diye şikayet edemedim. Hiç sebepsiz yere aynı sorunu yaşayınca susmama kararı aldım. Kadınlara, LGBTİ+’lara dönük bu saldırıların bir daha yaşanmamasını ümit ediyorum” diyor.

Türkiye’de nefret suçları

Kaos GL Derneği’nin 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’na göre homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarının üçte ikisinde failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluşuyor. 2019’da bildirilen 150 vakadan 41’inde yani dörtte birinden fazla oranda olayda failler üç kişiden fazlalar.

istanbul-macka-parki-nda-homofobik-nefret-saldirisi-1

Bu bulgu raporun önsözünde şöyle açıklanıyor:

“Öncelikle, egemen ve çoğunluk grubun üyeleri, LGBTİ+’lara karşı bir güç gösterisi olarak bu suçları işliyorlar. Suçun hedefinde sadece bir birey olsa da etkisi itibariyle bütün bir LGBTİ+ toplumuna “mesaj vermek” ve üzerlerindeki iktidarı pekiştirmek amacıyla bu politik suçlarda işbirliği yapıyorlar. Ayrıca bir güruh halinde bunu yaparken, Prof. Dr. Melek Göregenli’nin sözleriyle, “suçun sorumluluğunu paylaşıyorlar”. Bir anlamda, ceza yasasına göre apaçık suç olan bu eylemleri kolektif olarak işleyerek suçu meşrulaştırıyorlar hatta suçu LGBTİ+ kişilere dönük bir ceza haline getiriyorlar.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret