01/05/2014 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenlere polis saldırdı. Direniş gün boyu devam etti.

İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenlere polis saldırdı. Direnişçiler polis saldırısına karşı barikatlar kurdu, Şişli ve Beşiktaş’ta çatışmalar gün boyu devam etti.
 
Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasının hukuksuz bir şekilde yasaklanmasının ardından, 1 Mayıs polis terörüne sahne oldu. Şişli ve Beşiktaş’ta sabah saatlerinde toplanan direnişçilere polis gaz bombaları, plastik mermi ve tazyikli su ile saldırdı.
 
Direniş her yerde!
Şişli’de DİSK binası önünde toplanan direnişçiler Halaskargazi Caddesi’nden Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Sendikacıların görüşmeleri sürerken polis aralarında HDP ve CHP milletvekillerinin de olduğu direnişçilere gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırının ardından direnişçiler DİSK binasına çekildi. DİSK çevresindeki ara sokaklarda polis saldırısına karşı barikatlar kuruldu. Direniş gün boyunca devam etti.
 
LGBTİ’ler barikatlarda direniyor
LGBTİ’ler (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) Şişli Camii’ndeki polis ablukasını geçerek DİSK binasındaki kitleyle buluştu. Gökkuşağı bayrakları Halaskargazi ve DİSK’e bağlanan ara sokaklarda dalgalandı.
 
DİSK binasına da saldırdılar!
Polis DİSK binası içine de sık sık gaz bombalarıyla saldırdı. Binanın her katında çok sayıda yaralı tedavi edilmeye çalışıldı. İlk rakamlara göre Şişli’de en az 10 kişi yaralandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
 
Basına polis saldırısı
Şişli’deki polis saldırısı sırasında çok sayıda kişi yaralanırken; Okmeydanı’ndan Şişli’ye ulaşmak isteyen kitleye de polis Okmeydanı SSK ve Çağlayan’da gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırılar sırasında ETHA muhabiri Ali Haydar Doğan’ın ayağı kırıldı. Gün boyunca devam eden saldırılarda hastaneye de gaz bombası atıldı.
 
Polis yetmedi, bıçaklı saldırı!
Şişli’deki Cevahir Otel yakınlarında 70-80 kişilik bir grup "Ya Allah Bismillah" sloganlarıyla direnişçilere saldırdı. Bir kişinin bıçaklandığı belirtildi. Grup, direnişçilerin karşı koyuşu sonrasında çevik kuvvet polislerinin yanına çekildi.
 
Polis saldırıları ve direniş Şişli, Okmeydanı, Beşiktaş, Mecidiyeköy, Levent, Kağıthane, Zincirlikuyu, Tarlabaşı ve İstiklal’de devam ediyor. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Polis Saraçhane’de Antikapitalist Müslümanlar’a da saldırdı. 6 kişi gözaltına alındı.
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu, Can Memiş, Murat Utku 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam