27/06/2019 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul’un en şugar mekanları, kapılarını eşitlik ve özgürlüğe açıp ayrımcılık, taciz ve baskıya kapatıyor.

İstanbul’un şugar mekanlarıyla tanışın! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul’un en şugar mekanları, kapılarını eşitlik ve özgürlüğe açıp ayrımcılık, taciz ve baskıya kapatıyor.

Sevgilimle el ele gittiğimde rahatsız edilmeyeceğiniz bir mekan mı arıyorsunuz? Cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğinizden dolayı kötü bakışlarla karşılaşmayacağınız bir kafe özlemi mi kuruyorsunuz? Veya size hizmet vermeyi reddetmeyecek bir yer mi istiyorsunuz?

Şugarmekanlar, İstanbul’da bütün bu sorulara yanıtlar bulmak, mekanları ayrımcılıkla mücadele etmeleri için teşvik etmek için hayata geçen bir websitesi. Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık yasağı önemli bir insan hakkı olsa da LGBTİ+’ların bu haktan faydalanması, eşit hizmet alması çoğu mekanda pek mümkün olmuyor. Bu sebeple şugarmekanlar, bir taahhütname hazırladı ve bu taahhütnameyi imzalayan mekanları listeledi.

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası vesilesiyle nakkalgbti+’nın hayata geçirdiği çalışmayı şugarmekanlar ekibine sorduk.

şugarmekanlar fikri nasıl oluştu?

Daha önce Ankara, Mersin gibi şehirlerde LGBTİ+lar için güvenli (dost) mekanlar listeleri oluşturulmuştu. İstanbul'da Onur Yürüyüşleri'nin yasaklanmasıyla birlikte muktedirlerin saldırılarında güvenli alanlara kaçabilmek pratik bir sorun olarak karşımıza çıkmıştı. 2015-2016 yıllarında İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası komitesinde güvenli mekan ağı kurma yönünde çalışmalara başlayıp haritalama işlerine giriştik. Daha sonra, yine İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve nakkalgbti+ mecrasında örgütlü aktivistler olarak mekanlarla görüşmeye, haritalama çalışmalarına başladık, taahhütname oluşturduk, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile bir araya geldik ve eğitimler organize etmeye başladık. Geçtiğimiz ay ise hem açılış partimizle hem de sugarmekanlar.com websitemizi yayınlamamızla şugarmekanlar’ı duyurduk. 

Böyle bir listeye neden ihtiyaç duydunuz?

Bazı mekanların girişinde ayrımcılığa uğruyoruz, bazı mekanlarda tacize uğruyoruz, bazılarında iş arıyoruz ama bulamıyoruz. şugarmekanlar sayesinde, kapısından geri çevrilmeyeceğimizi bildiğimiz, çişimiz geldiğinde cinsiyetimizi sorgulatan wc'lerin olmadığı, taciz ve şiddet yaşandığında sorumluluk alan kafeler ve barların listesine sahip olmuş oluyoruz.  

Mekanları nasıl belirliyorsunuz? Siz mi mekanlara ulaşıyorsunuz yoksa mekanlar mı size ulaşıyor?

Şugarmekanlar ekibi olarak, iletişime geçtiğimiz mekanların ilk halkasını, ya LGBTİ+ işletmecilerin bulunduğu mekanlar ya partilediğimiz, içtiğimiz mekanlar ya da LGBTİ+ çalışanların olduğu mekanlardan oluşturduk. Dışarı açılmamız ile birlikte bu ağa dahil olmak isteyen yeni mekanlar oldu. Eylül-Ekim aylarında bir duyuru çıkarak, ikinci halkayı da Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin desteğiyle gerçekleşen eğitimlerimiz ile buluşturarak şugarmekanlar ağını genişletmek istiyoruz. 

Taahhütnamede ayrımcılık yaşanmaması önemli bir yer tutuyor. Mekanlarda LGBTİ+’lar ne gibi ayrımcılıklara maruz kalıyor?

Tuvaletlerde cinsiyet seçmek zorunda kalmak, mekansal ayrımın en önemli ve pratik göstergesi. 

Hemcinsiniz ile öpüşünce kapı gösterilebiliyor. Toplumsal olarak erkek cinsiyeti atanan 2 kişi mekanlara giremeyebiliyor. Trans atanan biriyseniz mekanların kapısı size kapalı olabiliyor. 

Şugarmekanlarda ayrımcılığa, zorbalığa, ısrar, taciz ve baskıya mahal yok!

Taahhütnameyi imzalayan mekanları nasıl izliyorsunuz?

Mekanlar gezdiğimiz, bildiğimiz mekanlar olduğu için gittiğimiz zaman sohbet ediyor, ne durumdalar, güvende rahat hissediyor muyuz kendimiz teyit ediyoruz. Mekanlar ile yaşanan ve şugarmekanlar ekibine yansıyan herhangi bir olayda, şimdilik gücümüz yetiyor ve tüm süreci sahiplenip şiddete/tacize maruz kalanın beyanı üzerinden süreci yürütebiliyoruz. Gönüllü olarak yürüttüğümüz bu süreç pratiğimizi değiştirmesi ve bizi güçlü hissettirmesi sayesinde bize iyi geliyor. Gelecek süreçte daha fazla desteğe ve gönüllüye ihtiyacımız olduğu kesin. Özellikle ikinci halka şugarmekanlar eklendiğinde daha büyük bir ekip olarak süreçleri yürütmemiz gerekecek.  Süreci birlikte örmek isteyen, sugarmekanlar.com adlı sitemizi geliştirerek fikir üretmek isteyen herkesi dayanışmaya davet ediyoruz. Şugarmekanlar ekibine dahil olmak isterseniz sugarmekanlar@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Ayrıca 24-30 Haziran'da düzenlenen 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası'nda, hafta boyunca tüm şugarmekanlar’da çeşitli indirimler var. Her güne ait indirim kodları o günün etkinlikleri sırasında duyuruluyor. 

Taahhütname

Taahhütnamede şu ifadeler yer alıyor:

-LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve her türlü cinsel romantik deneyim ve pratikten) bireylerin seksüel yönelimleri ya da performansları üzerinden herhangi bir ayrımcılık yaşamayacağı,

-LGBTİ+ bireylerin istihdam edilmelerine öncelik verileceği,

-Taciz olaylarında beyan esas alınarak tacizcinin mekandan derhal uzaklaştıracağı; bu uzaklaştırma ve aktarım sürecinin, “fail” hangi yakınlıkta ve kim olursa olsun, “maruz bırakılan”ın bulunduğu mekanda gerçekleştirilmeyeceği, mahkeme kurulmadan sürecin daha sonra sahiplenilerek takip edileceği, gerekirse Feminist/Queer bağımsız aktivist ve sivil toplum örgütlerinden destek alınacağı,

-Çalışanların ve işletmecilerin ayrımcılık, toplumsal cinsiyet ve taciz konularında Feminist/Queer bağımsız aktivist ve sivil toplum örgütlerinin periyodik atölye ve eğitimlerine katılacağı, taahhüt edilmektedir.

İlgili haberler:

"LGBTİ’ler için Korku ve Güven Alanı Projesi" tamamlandı

 


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
nefret