13/07/2006 | Yazar: Kaos GL

İsveç'te "Namus Cinayetleri" projeleri siyasi krize yol açtı. Hükümet "Bütçe var" derken, belediyeler "Bilgi ve personel yok" iddiasında. Şiddete uğrayan kadınlar ve eşcinsellerse sosyal yardım ve güvenlik hizmeti almak için oturdukları yerden taşınıyor.

İsveç'te "Namus Cinayetleri" projeleri siyasi krize yol açtı. Hükümet "Bütçe var" derken, belediyeler "Bilgi ve personel yok" iddiasında. Şiddete uğrayan kadınlar ve eşcinsellerse sosyal yardım ve güvenlik hizmeti almak için oturdukları yerden taşınıyor.

KAOS GL

Şirvan Nuray

İsveç'te "şiddete uğrayan ve sosyal hizmet alamayan kadınlarla eşcinseller bağlı bulundukları belediyeleri değiştirmek zorunda kalıyor. Yerel belediyelerle merkezi hükümeti karşı karşıya getiren bu "zorunlu göç" siyasi tartışmaları da beraberinde getirdi.

İsveç'in Sosyal Demokrat hükümeti, 4 yıl önce hükümete olduklarında verdikleri sözlerden biri olan "töre/namus" kavramıyla ilintili her türlü şiddeti durdurmak için belediyelere bütçe gönderdiğini açıkladı. Hükümet, 4 yıl içinde İsveç genelinde tüm belediyelere, şiddete uğrayan kadınlar ve eşcinseller için kullanılmak üzere 180 milyon kronluk bütçe ayırdığını bildirdi.

Alpkvist: Belediyeleri medyaya şikayet etti

İsveç Eşitlik Bakanlığı, kadına yönelik şiddetin daha çok "Namus" kavramı üzerine odaklandığını belirterek, İsveç'te bugüne kadar şiddeti önleme projelerine birkaç belediyenin ilgi gösterdiğini açıkladı.

Eşitlik Bakanlığına bağlı Kadına yönelik "Namus cinayetlerini Önleme" Proje yönetimi, belediyeleri konuya duyarlılık göstermemekle suçluyor. 4 yıldır proje yönetiminden ve proje bütçesinden sorumlu olan Catharina Alpkvist' projeyi uygulamayan belediyeleri İsveç medyasına ve İsveç meclisine şikayet etti.

İsveç Eşitlik bakanlığına bağlı olarak sürdürülen "Namus şiddetini Önleme" proje bütçesinin en son 36 milyon kronluk bölümü 1 Haziran'da belediyelere gönderildi. 10 belediyeye eşit olarak dağıtılan yaklaşık 3,7 milyon kronluk bütçenin 5 belediye tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

Kadın örgütlerinden çağrı: Kamu davası açın

"Namus şiddetini Önleme" projelerine büyük önem veren kadın örgütleriyse şiddete uğrayan kadınları ve eşcinselleri, bağlı bulundukları belediyeleri "sosyal hakların kısıtladıkları" gerekçesiyle kamu davası açmaya çağırıyor.

Belediyeler: Bilimsel bilgi azlığı var

Belediyeler ise kendilerini "Namus" kavramına yönelik şiddetle ilgili bilimsel, sosyal ve pratik çalışmaların azlığı veya yokluğuyla savunuyor. Bilgi yetersizliği ve personel eksikliği nedeniyle bu sosyal hizmeti sunamadıklarını iddia ediyor.

Kadın örgütleri bu savunmanın gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Belediyelerin, merkezi hükümetin proje için ayırdığı bütçenin yetersiz olduğunu, belediyelerin de bir bütçeyi ayırmasının yasal zorunluluk bulunduğunu belirterek, "Belediyeler, projeden yardım alabilmek için, aynı oranda parayı bütçelerine koymak zorundalar. Bunu yerine getirmemek için projeyi görmezlikten geliyorlar" diyor.

İsveç'in Orta kuzey bölgesinde medyaya yansıyan "namus cinayetleri" bu bölgelerdeki belediyelerin sorunla ilgili herhangi bir çalışma yapmadıklarını gösterdi. Bu gerçeklik, İsveç Eşitlik bakanlığıyla birçok belediye yönetimleri arasında siyasi tartışmalara neden oldu.

Kaynak: BİA, 13 Temmuz 2006

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam