21/11/2018 | Yazar: Kaos GL

İsviçre cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcı eylemlerin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına ilişkin yasa değişikliğini onayladı.

İsviçre’de LGBTİ+’lara karşı ayrımcılık artık suç Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İsviçre cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcı eylemlerin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına ilişkin yasa değişikliğini onayladı.

Fotoğraf: Pride 2017, Bern, İsviçre

İsviçre'de Eyaletler Meclisi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcı eylemlerin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına ilişkin yasa değişliğini 8 Kasım’da onayladı.

Düzenleme doğrultusunda, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı eylemlerde bulunanlar 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Düzenleme aralık ayında da parlamentonun üst kanadı tarafından incelenecek.

Beş yıllık mücadele

Yasa, Sosyalit politikacı Mathias Reynard'ın bu yöndeki ilk girişiminin beşinci yılında onaylandı.

Mathias Reynard, İsviçre parlamentosunun alt kanadı Ulusal Konseyi’nin yasa teklifini onayladığı 25 Eylül’de Twitter hesabından şu açıklamayı yapmıştı: “Zafer! 118'e karşı 60 ret oyu, 5 çekimser oy verildi. Ulusal Konsey homofobi ve transfobiye karşı girişimimi onayladı. Yaşasın insan haklarının zaferi! Nihai karar Kantonlar Konseyi tarafından Aralık’ta alınacak.”

“Bu sadece geleceğe yönelik büyük bir yasal adım değil”

İsviçre LGBT hakları grubundan Roman Heggli gelişmeyi memnuniyetle karşıladı: “Bu sadece geleceğe yönelik büyük bir yasal adım değil. Toplumumuz için de büyük yankı uyandırdı. Eşcinsellerin ve lezbiyenlerin, trans ve intersekslerin topluma kabul edilmesinin altını çiziyor” dedi.

İsviçre’de LGBTİ+ hakları ne durumda?

Avrupa’nın en büyük LGBTİ+ çatı örgütü ILGA-Europe’un hazırladığı son Gökkuşağı Haritası'nda İsviçre 49 ülke arasında 22'inci sırada.

Ülkede evlilik eşitliği yasal değil ancak aynı çiftler, 2005 referandumundan bu yana “tescilli hayat arkadaşlığı” hakkı ile nikâhsız heteroseksüel çiftlerde olduğu gibi ortak soy isim imkânından ya da ölüm-ayrılık hallerinde medeni hakları düzenleyen kanuni çerçeveden faydalanıyorlar. Bu hak çiftlere evlat edinme ve doğurganlık tedavisi gibi konularda heteroseksüel çiftlerdeki eşit hakları tanımıyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret