26/07/2013 | Yazar: Esra Ar

İtalyan Parlamentosu homofobik ayrımcılık karşıtı yasa tasarısını oylama hazırlığında; ama İtalyan LGBT’ler bu ‘tehlikeli’ durumdan şikâyetçi.

İtalyan LGBT’ler: Bizi kandırmayın! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İtalyan Parlamentosu homofobik ayrımcılık karşıtı yasa tasarısını oylama hazırlığında; ama İtalyan LGBT’ler bu ‘tehlikeli’ durumdan şikâyetçi. Oylamanın bugün ya da önümüzdeki hafta gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Nefret suçlarına yönelik ‘belirli cezalar’ talep eden yasanın ilk taslağı alt meclisin adalet komisyonunu tarafından onayladı.
 
Yasayı hazırlayan, parlamentonun eşcinsel üyesi Demokratik Parti (PD) vekili Ivan Scalfarotto’ya diğer partilerden de destek geldi. Ancak LGBT’lere göre bu desteğin sebebi yasanın gücü değil.
 
Yasanın amacı eşcinsel nefret suçunun önüne geçmek olsa da birçok İtalyan LGBT bunun ‘gereksiz’ ve ‘tehlikeli’ olduğunu düşünüyor.
 
Homofobi, İfade Özgürlüğü Değildir!
Roma’daki LGBT örgütü Circolo Mario Mieli’nin başkanı Andrea Maccarone “Bu yasa sol ve sağın arasında yalnızca bir uzlaşma,” dedi.
 
“Eşcinsellere karşı nefret suçlarına yönelik cezaların kapsamı çok kısıtlı ve yasal suçlar yalnızca var olan kurallar çerçevesinde cezalandırılacak.”
 
“Bir başka sorun ise yasada kullanılan sözler. Yasada ‘homofobi’ ve ‘transfobi’ sözleri geçiyor ama bu sözler artık dünyanın hiç bir yerinde kullanılmıyor. Bu sözler yerine tüm modern ülkelerde kullanılan ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ sözleri kullanılmalı.”
 
Maccarone ayrıca “Yasa alt meclis tarafından onaylansa da daha Senato tarafından onaylanmadı ve Senato’da kesinlikle sağ partiler tarafından muhalefetle karşılaşacağız,” dedi.
 
Sağ partiler ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle yasaya karşı çıkmaya hazırlanıyor.
 
“Anlamadıkları konu ifade özgürlüğünün kişisel hakların ve vatandaş haklarının önüne geçemeyecek olması,” diyor Macacarone.
 
Circolo Mario Mieli, yasaya karşı bugün alt meclisin ana binasının önünde bir protesto düzenleyecek.
 
“Çok Tehlikeli Bir Uzlaşma”
LGBT aktivistlerine göre, sol parti Demokratik Parti (PD) ile Berlusconi’nin sağ partisi Halkın Özgürlüğü Partisi (PDL) şu an LGBT topluluğu için ‘çok tehlikeli’ olabilecek olan bir ‘uzlaşma’ arayışında.
 
Eski parlamento üyesi ve LGBT örgütü Arcigay’in eski başkanı Franco Grillini de bu tehlikenin farkında.
 
Grillini “Bu çok kötü bir uzlaşma. İyi ve sağlam bir yasaya sahip olma şansını kaçırdık. Bu yasayla hiç bir şey değişmeyecek,” yorumunda bulunuyor.
 
“Bu yasanın tek iyi tarafı İtalya hukukunun LGBT topluluğunu artık tanımak zorunda olması.”
 
“Vatikan, PD partisinin Katolikleri ve sağ partilerin homofobik üyeleri LGBT topluluğunun farkına varmak istemiyor; çünkü bu yasadan sonra gelecek olan en basit yasalardan bile korkuyorlar.”
 
Grilliniye göre bu yasa LGBT’leri korumak için değil yalnızca sakinleştirmek için olan bir kandırmacadan ibaret.
 
İtalyan LGBT’ler Haziran ayında tartışılan eşcinsel evlilik yasalarının sonuçsuz kalmasının ardından hükümetin şimdilik geri adım attığını ve halkı kandırmak için ‘basit yasalar’ yarattığını düşünüyor. Yine de oylamanın erteleneceği görüşü hâkim. Zira oylama haftaya yapılmadığı takdirde Eylül ayına sarkacak. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam