17/08/2010 | Yazar: Özge Gökpınar

İtalyan Lezbiyen ve Gey Örgütü Arcigay, son dönemde İt

İtalya’da Yükselen Homofobi LGBT’lere Yönelik Cadı Avına Dönüşüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İtalyan Lezbiyen ve Gey Örgütü Arcigay, son dönemde İtalya’da yükselmekte olan homofobiye dikkat çekmek için bir açıklama yayınladı.
 
Açıklamada, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik işlenen nefret suçlarında artış gözlemlendiği belirtiliyor. Vakaları gözlemleyen ve kaydeden Arcigay, ülke çapında LGBT’lerin sadece sokakta el ele yürüdükleri, öpüştükleri veya LGBT barlara gittikleri için tehditlerin, darp veya aşağılanmaların sayısının fazlalaştığının altını çiziyor.
 
Arcigay’in açıklaması şöyle:
“Şu son günlerde, Roma’nın yakınındaki bir sahil kasabası olan Ostia’da bir gey çift öpüştükleri için diğer insanların şikâyetleri doğrultusunda kaldıkları sahil otelinden atılmaya zorlandı(1).
Milan’da, sadece geçen ay, yerel ofisimiz 5 geyin, LGBT barlardan birinin önünde arkadaşlarıyla buluşmayı bekledikleri sırada darp edildiklerini kaydetti(2).
Diğer vakalar ise, Torre del Lago3 (Toskanya) ve Cagliari4’de (Sardunya) iki gey çift, sadece plajda öpüştükleri gerekçesiyle hedef alındılar ve vazgeçmezlerse polise teslim edilmekle tehdit edildiler. Pesaro’da ise gey barın dışında iki genç eşcinsel saldırıya uğradı ve hastanelik olacak kadar dayak yediler.
Bu yükselen homofobiyle beraber, ülke çapındaki tüm gey barlar ve cafeler, çeşitli kimseler tarafından sistematik olarak taciz edilmekte, obsesif bir şekilde sık sık otoriteler tarafından denetimden geçirilmektedir. Dış mekanlarda, özellikle eşcinsellerin buluştukları yerlerde, artık polisler konuşlanmakta ve bu yerler zaman zaman “ahlak dışı buluşmaları engellemek” adı altında kapatılmaktadır. Örneğin, böyle bir olay Piave Spresiano (Padova) da gerçekleşti. Belediye Başkanı eşcinsellerin hastalıklı olduklarını söyleyerek, buluşulan meydanlarda gönüllülerden oluşan ve eşcinselleri uzak tutmakla görevli olan timler meydana getirilmesine öncülük etti. Oglio a Soncino (Cremona) da polis böyle yerlerde aynı gerekçeyle konuşlanıyorlar(7) ya da aynı şekilde iki farklı sahilde Gaeta (8) (Latina) ve Ancona’da (9) yerel otoriteler bu meydanlara, geylerin gelmesini engellemek için ise buraları çitle çevirdiler ve etrafına kameralar yerleştirdiler.”
 
Tahammülsüzlük cadı avına dönüşüyor!
İtalya’nın hiçbir zaman LGBT’lere eşit davranılan bir ülke olmadığını belirten dernek, “gitgide LGBT’ler için tehlikeli bir yer halini almaktadır” diyor.
Yeni dalga homofobiye karşı İtalyan hükümetinin duyarlı olması için yardıma ihtiyaç duyduklarını belirten Arcigay, İtalya meclisinin eşcinselliğe yaklaşımını gözler önüne seriyor.
“LGBT bireyler İtalya’da tahammülsüz bir korku çemberi içinde yaşamakta ve bu durum bir nevi cadı avını anımsatmaktadır. Ülkemiz öyle bir ülkedir ki Anayasa Mahkemesi kuralları dışında LGBT çiftlerin hakları yasalarca tanınmaz. Ülke meclisi, homofobi ile mücadele için ayrılması gereken bütçeyi eşcinselliğin/cinsel yönelimin belirsiz bir konu olduğunu ve içinde pedofili, zoofili, nekrofili ve ensesti de barındırabileceğini söyleyerek reddeder.”
 
İtalya’nın önde gelen ulusal LGBT hakları organizasyonu Arcigay, 1985’de kuruldu.
2009’da 120.000 üyeye ulaştı. Şemsiye bir örgüt olarak 114 yerel merkezin, 48 bölgede temsiliyeti üzerine çalışır.Çalışma alanları homofobi, transfobi, heteroseksizm, önyargı ve LGBTlere yönelik ayrımcılıkla mücadeledir. Eşit statü ve eşit olanaklara cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine bakılmaksızın erişimi sağlamayı amaçlar ve LGBT’lere özgür bir yaşam desteği sunmayı amaçlar.
 
1http://roma.corriere.it/roma/notizie/cronaca/10_agosto_10/bacio-gay-allontanati-bagni-Ostia-1703552087316.shtml 
2http://milano.repubblica.it/cronaca/2010/08/05/news/omofobia_allarme_a_milano_in_due_settimane_5_aggressioni-6073948/
3http://www.adnkronos.com/IGN/News/Cronaca/Ma-che-fate-qui-ci-sono-le-famiglie-Bagnino-censura-bacio-gayEpolemica_697967841.html
4http://www.unionesarda.it/Articoli/Articolo/190608
5http://www.ansa.it/web/notizie/regioni/marche/2010/08/03/visualizza_new.html_1877927827.html
6http://www.ansa.it/web/notizie/rubriche/inbreve/2010/07/21/visualizza_new.html_1874200038.html
7http://www.cronacacity.com/?p=12754
8http://www.gay.it/channel/attualita/30285/Un-recinto-per-ingabbiare-i-gay-allarme-all-Arenauta.html
9http://www.lastampa.it/redazione/cmsSezioni/cronache/201008articoli/57385girata.asp
10http://www.arcigay.it/consulta-riconoscimento-giuridico-unione-omosessuale

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam