11/04/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

İzlanda’nın lezbiyen başbakanı Johanna Siguroardottir, eşiyle birlikte gelecek hafta Çin’e resmî ziyarete gidecek.

İzlanda’nın Lezbiyen Başbakanı Eşiyle Çin’e Gidiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İzlanda’nın lezbiyen başbakanı Johanna Siguroardottir, eşiyle birlikte gelecek hafta Çin’e resmî ziyarete gidecek.
 
Dünyanın ilk açık eşcinsel başbakanının 13 yıllık eşi Jonina Leosdottir’le yapacağı ziyaret, ülkedeki LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) aktivistlerinde büyük bir merak uyandırdı. Zira Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve medyanın lezbiyen çiftin ziyaretine nasıl yaklaşacağı bilinmiyor.
 
Çin’de Eşcinsellerin Aile ve Arkadaşları Grubu PFLAG China, İzlanda Başbakanı’na gönderdikleri davette kendisiyle 15-18 Nisan’da Pekin’e yapacağı ziyarette görüşmek istediklerini belirtti.
 
PFLAG China Başkanı Ah Qiang, “çiftin yapacağı resmî ziyaret, devlet liderlerimize eşit haklar konusunda verilecek gerçek bir yaşam dersi olacak,” demişti. Ne var ki, Başbakan yoğun programını öne sürerek daveti geri çevirdi.
 
Grubun eşcinsel evliliklerin yasal hale gelmesi için Ulusal Halk Kongresi’nde yaptığı lobicilik çalışmalarına ise Çin hükümeti yanıt vermedi.
 
Siguroardottir Kimdir?
İzlanda’nın ilk kadın başbakanı, dünyanın da ilk lezbiyen lideri olan Siguroardottir, eski Başbakan Geir Haarde’nin ülkedeki malî kriz sonucunda istifa etmesinin ardından 2009 Şubat ayında seçildi.
 

Siguroardottir, İzlanda’da eşcinsel evlilikleri yasallaştırdıktan sonra ilk evlenen isim oldu. Geçen yıl yaptığı açıklamada da bu yıl siyasetten ayrılacağını söyledi. İzlanda, yeni başbakanını 27 Nisan’da seçecek. 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam