29/01/2009 | Yazar: Kaos GL

İzlanda’da ekonomik kriz nedeniyle çıkan hükümet krizini çözmek için kurulacak geçici hükümetin başkanı, dünyanın eşcinselliğini gizlemeyen ilk kadın başbakanı olacak.

İzlanda’ya lezbiyen başbakan Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı İzlanda’da ekonomik kriz nedeniyle çıkan hükümet krizini çözmek için kurulacak geçici hükümetin başkanı, dünyanın eşcinselliğini gizlemeyen ilk kadın başbakanı olacak.

Halen Sosyal Güvenlik Bakanı olan 66 yaşındaki Johanna Sigurdardottir, 2002’de resmi törenle evlendiği kadın gazeteci JJohanna Sigurdardottironina Leosdottir ile yaşıyor. Sigurdardottir’in daha önce bir erkekle yaptığı evliliğinden iki oğlu var. Johanna Sigurdardottir, geçici hükümette büyük koalisyon ortağı olacak Sosyal Demokrat İttifakı tarafından başbakanlığa aday gösterildi. Koalisyonun küçük ortağı ise Sol-Yeşil hareket.

Sigurdardottir, Mayıs ayında yapılması beklenen genel seçimlere kadar başbakanlığı yürütecek.

Sosyal Demokrat İttifakı üyesi Çevre Bakanı Thorunn Sveinbjarnardottir, başbakan adayının ‘deneyimli bir parlamenter ve bütün İzlanda tarafından sevilen ve sayılan bir insan’ olduğunu söyledi.

Sigurdardottir, siyasete işçi hareketindeki çalışmalarıyla başladı ve 1960’lı ve 70’li yıllarda İzlanda Havayolları’nda hostes olarak çalışırken, sendika örgütlenme çalışmalarını yürüttü.

Parlamentoya ilk olarak 1978’de seçilen Sigurdardottir, 1987’de bakan oldu. Sosyal Güvenlik Bakanlığını ise 1999’dan bu yana sürdürüyor.


Etiketler: yaşam, siyaset
nefret