22/10/2009 | Yazar: Ali Erol

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Valilik ve Dernekler Dairesinin talebiyle, LGBTT derneği olan Siyah Pembe Üçgen Derneğine kapatma davası açtı. 

İzmir Valiliği’nin Yerel Ahlakı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Valilik ve Dernekler Dairesinin talebiyle, LGBTT derneği olan Siyah Pembe Üçgen Derneğine kapatma davası açtı. 

Dernek avukatı Elif Ceylan Özsoy, idarenin ‘keyfi ve maksatlı’ kararı ile ‘LGBTT’leri bıktırmak ve örgütlenme özgürlüğünü kullanılamaz hale getirmek’ istediğini söyledi.
 
Kaos GL ile başlayan LGBTT’lerin dernekleşme sürecinde İzmir’de kurulan Siyah Pembe Üçgen Derneği, 20 Şubat 2009’da tüzük ve gerekli evrakları İzmir İl Dernekler Müdürlüğüne sunarak kanuna göre resmen dernekleşmişti.
 
Dernek avukatı Elif Ceylan Özsoy, yasal prosedürün özensiz işletildiğini belirtti:
 
‘60 gün içinde tüzüğümüzün incelenip ya onaylanması ya da eksiklerin giderilmesi için bize yazıyla bildirilmesi gerekiyordu. 60 gün geçti haber çıkmayınca aradık. Ankara Dernekler Daire Başkanlığına incelenmek üzere gönderdiklerini hâlâ da cevap alamadıklarını söylediler.’
 
Bunun üzerine Ankara’yı aradıklarını belirten Özsoy, Ankara Dernekler daire Başkanlığının kendilerine talep ulaşmadığını bildirdiğini, bunun üzerine İzmir İl Dernekler Müdürlüğü yeniden tüzüğü gönderdiğini belirtti. ‘Hızlı olsun diye faksla!’
 
‘Genel ahlak ve ailenin korunması’
 
Tüzüğün 2. Maddesini ‘genel ahlaka ve anayasanın ailenin korunmasına ilişkin 43. Maddesine aykırı’ bulan İzmir Valiliği, dernekten, 26 Mayısta, eksikliklerin giderilmesi ve düzeltme istedi.
 
 
‘Kaos GL, Pembe Hayat, Lambdaistanbul dernekleri de aynı amaca sahip’

Özsoy, teknik eksikleri giderdiklerini, Siyah Pembe Üçgen Derneğinden değiştirilmesi istenilen 2. Maddenin, ‘Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin tüzüklerinde aynen bulunduğunu, bu talebin devletin eşit işlem prensibine aykırılık teşkil ettiğini’ bildirdiklerini söyledi.
 
2. Maddenin Yargıtay tarafından Lambdaistanbul davasında ‘genel ahlaka ve ailenin korunmasına’ aykırı olmadığının tespit edilip bu şekilde karar verildiğini hatırlattıklarını da söyleyen Özsoy, Yargıtay kararını ve tüm bu dernek kütük kayıt numaraları ve onaylı tüzükleri ile birlikte sunup ‘2. Maddeyi değiştirmeyeceklerini’ ilettiklerini belirtti.
 
Dernekten aldıkları cevap üzerine İzmir Valiliği Siyah Pembe Üçgen Derneğinin ‘kapatılması’ talebi ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Görevli Savcı Sami Dündar da 16.10.2009 tarihinde TMK'nın 60/2 'ye göre derneğe bildirilen eksikliklerin 30 gün içerisinde düzeltilmediği gerekçesi ile bir davaname düzenledi.
 
İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği avukatı Elif Ceylan Özsoy, kaosgl.org’a yaptığı özel açıklamada, Ankara Dernekler Daire Başkanlığı ve İzmir Valiliği’nin derneklerine karşı aldıkları kararı değerlendirdi.
 
‘Halihazırda bizden değiştirilmesi istenilen 2. Madde, dernekler kütüğüne kayıtlı iki dernek olan Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneklerinin tüzüklerinde aynen mevcut.’
 
‘Yargıtay’ın bozduğu hükme rağmen…’
 
Daha önce benzer bir kararı bozan Yargıtay kararını hatırlatan Avukat Özsoy, Ankara Dernekler Dairesi Başkanlığının raporunu, LGBTT’lerin dernekleşmesi önünde idarenin engelleyici bir tutumu olarak eleştirdi.
 
‘Aynı 2. Madde nedeniyle Lambdaistanbul Derneğinin de önce kapatılmasına karar verilmiş sonrasında da Yargıtay tarafından bu hüküm bozulmuş ve Lambdaistanbul da artık dernekler kütüğüne kaydedilmişti. Durum böyleyken İzmir valiliğinin aynı 2. Maddeyi Genel Ahlak ve Ailenin Korunmasına aykırılık teşkil ettiği gerekçesi ile derneğimizin kapatılmasını talep etmesi ve bunu Ankara Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın raporuna dayandırarak yapması, LGBTT’in dernek kurmaları önünde idarenin engelleyici bir tutum takındığını ortaya koyuyor.’
 
‘Dernekler Daire Başkanlığı ve İzmir Valiliği, Yargıtay’ın kararını biliyor’
 
Siyah Pembe Üçgen Derneği avukatı Özsoy, Dernekler Daire Başkanlığı ve İzmir Valiliğinin Yargıtay’ın Lambdaistanbul davasında verdiği kararı bildiklerini belirtti.
 
‘Ankara Dernekler Daire Başkanlığı ve İzmir Valiliği, Yargıtay'ın Lambdaistanbul davasında kapatılma talebinin gerekçesi olan 2. Maddenin Genel Ahlaka ve Ailenin korunmasına aykırılık teşkil etmediğine açıkça karar verdiğinden haberdar. İzmir Valiliğine biz dilekçemizin eki olarak sunduk, Ankara da Türkiye’deki derneklerle ilgili yaşanan sorunların merkezi.’
 
‘İdare bildiğini okuyor’
 
‘Yüksek yargının bu şekilde yorumladığı 2. Madde idare tarafından halen özgürlükler aleyhine yorumlanmaya devam ediliyor. Yargıtay Daire kararları her ne kadar bağlayıcılığı olmasa da İdare'nin tam tersi bir tutum takınarak, bildiğini okumak yerine, Yüksek Yargının yorumuna uygun davranması beklenir.’
 
‘Keyfi ve maksatlı tutum ile LGBTT’ler bıktırılmak isteniyor’
 
‘Yargıtay'ın 2. madde yorumuna rağmen "kendi yasağında" direten idarenin bu tutumu keyfi ve maksatlıdır. Her yeni kurulacak LGBTT derneğini bu şekilde yargılamalarla bıktırarak LGBTT bireylerin örgütlenme özgürlüğünü kullanılamaz hale getirmektedir.’
 
‘İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının özensizliği’
 
‘LGBTT derneklerinin daha  kuruluş aşamasında LGBTT olmayan derneklerle  eşit muameleye tabi tutulmadıkları açıktır. Ne yazık ki İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da bu hususta gerekli özeni göstermemiş ve derhal hakkımızda dava açmıştır.’
 
Avukat Özsoy, ilk duruşmanın 19 Şubat 2010 tarihinde olacağını belirtti.

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği konuyla ilgili bir açıklama yayınladı:

"Siyahpembeüçgenİzmir, Dernek Tüzüğünü, Dernekler İl Müdürlüğü’ne -20 Şubat 2009 tarihinde- teslim edişinden tam bir yıl sonra, 19 Şubat 2010 tarihinde kapatılma-fesih talebiyle hâkim karşısına çıkarılacak.
 
İzmir’deki tek LGBTT derneğinin, İzmir Valiliği’nin talebi ve savcının girişimiyle kapatılmak istenmesinin sebebi, tüzüğümüzün 2. maddesinin Genel Ahlaka ve Ailenin Korunmasına AYKIRILIĞI iddiasıdır.
 
Oysa Pembe Hayat LGBTT, Kaos GL ve Lambdaistanbul LGBTT Dernekleri, tüzüklerinde aynı 2. Madde olduğu halde dernekler kütüğüne kayıt edilmişlerdir.
 
LGBTT Derneklerine yönelik Bursa, Ankara ve İstanbul’da farklı uygulamalar gerçekleşmiştir. Lambdaistanbul LGBTT Derneği’ne açılan kapatma davasında, Yargıtay 2. Maddenin genel ahlaka ve ailenin korunmasına aykırılık teşkil etmediğine hükmetmiştir.
 
Bu karara rağmen, İzmir’de Genel Ahlak gerekçesinin tekrar karşımıza çıkartılması Yargıtay’ın Genel Ahlakına değil İzmir Valiliği’nin Yerel Ahlakına aykırı bulunduğumuzu düşündürtmektedir.
 
SiyahPembeÜçgenIzmir’in kapatılmasını talep etmek, ayrımcı bir yaklaşım olduğu gibi LGBTT’lerin vatandaşlık haklarının da ihlalidir.
 
Biz Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti Ve Transeksüeller olarak örgütlenme özgürlüğümüzün kısıtlanmasına karşı tüm hak savunucusu birey ve örgütleri dayanışmaya çağırıyoruz...
 
SiyahPembeÜçgenİzmir Kapatılamaz!"


Etiketler: insan hakları
nefret