10/02/2010 | Yazar: Bawer Çakır

İzmir Valiliği'nin "genel ahlaka" ve "Türk aile yapısına" aykırı olduğu iddiasıyla LGBTT derneği Siyah Pembe Üçgen hakkında açtığı davanın ilk duruşması

İzmir Valiliği'nin "genel ahlaka" ve "Türk aile yapısına" aykırı olduğu iddiasıyla LGBTT derneği Siyah Pembe Üçgen hakkında açtığı davanın ilk duruşması görüldü. Başsavcı Sami Dündar derneğin itirazlarına "Siyasi partilerin bile kapandığı bu ülkede bu davaya da itiraz edilmemelidir" şeklinde karşılık verdi.

 
İzmir Valiliği'nin Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği'nin kapatılması istemiyle açtığı davanın ilk duruşması dün (9 Şubat 2010) İzmir Adliyesi'nde görüldü.
 
Derneğin "genel ahlaka" ve "Türk aile yapısına" aykırı olduğu iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında söz alan Cumhuriyet Başsavcısı Sami Dündar "Herkesin kafasına göre dernek kurmasının ülkede anarşi yaratacağını" söyledi.
 
Hakim Mürsel Ermiş Avrupa Parlamentosu, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve İsveçli LGBTT örgütü RFSL'nin yolladıkları İngilizce protesto metinlerinin Türkçeye çevrilmesi ve Dernekler Müdürlüğü'nden dernek dosyasının istenmesi için duruşmayı 20 Nisan'a erteledi.
 
Başsavcı derneğin itirazını "yersiz" buldu
Bu sabah saat 9.15'te İzmir Adliyesi'nde görülen ve dernek üyesi avukat Elif Ceylan Özsoy'un verdiği bilgiye göre 15 dakika süren ilk duruşmaya Valilikten kimse katılmazken, Cumhuriyet Başsavcısı Sami Dündar ve Siyah Pembe Üçgen'in avukatları Senem Doğanoğlu ve Fırat Söyle hazır bulundu.
 
Dernek adına avukatlar Özsoy ve Oktay Cerit'i dinlenmesinin ardından söz alan Başsavcı Dündar "Siyasi partilerin bile kapandığı bu ülkede bu davaya da itiraz edilmemelidir" dedi.
Duruşmayı 20 Nisan'a erteleyen mahkeme ayrıca Siyah Pembe Üçgen'in davanın anayasaya aykırı olduğu şeklindeki itirazını da bir sonraki duruşmada karara bağlayacak.
Duruşmayı Amargi İzmir, Uluslararası Af Örgütü Belçika ve Hollanda Büyükelçiliği temsilcileri ile Amargi İzmir, Lambdaistanbul, Pembe Hayat LGBTT Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Kaos GL Derneği, Hevjin Diyarbakır LGBTT Oluşumu, Mülteci-Der üyeleri izledi.
 
"Devlet şiddeti engellemek yerine, dernek kapatmak istiyor"
Duruşmanın ardından basın açıklaması yapan Siyah Pembe Üçgen, davadan bir gece önce transseksüel Derya Y.'nin Antalya'da öldürüldüğünü, hala LGBTT'lere yönelik şiddet ve cinayet haberleri alırken bu davanın görülüyor olmasında bir problem olduğunu söylediler.
Açıklamayı okuyan Cerit "Devlet katilleri yakalamak ve şiddeti engellemek yerine LGBTT'lerin haklarını korumak için mücadele eden derneğimizi kapatmaya çalışıyor" diyerek İzmir Valiliği'ni protesto etti.
 
Kapatma davası süren Siyah Pembe Üçgen'in öldürülen gazeteci Baki Koşar'a ithaf ettiği "Nefret Suçarıyla Mücadele Günleri"nin ikincisi de İzmir'de sürüyor.
* Fotoğraf: Erkan Çınar
 


Etiketler: insan hakları
nefret