09/05/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Polis Alsancak’ta dün gece iki transı zor kullanarak semt karakoluna götürdü: Burada oturamazsınız!

İzmir’de translara polis şiddeti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polis Alsancak’ta dün gece iki transı zor kullanarak semt karakoluna götürdü: Burada oturamazsınız!

Azra Has Sokak (Bornova Sokağı)

İzmir’de polisin Alsancak ablukası devam ediyor. Mahalle sakinlerinin verdiği bilgiye göre kolluk görevlileri, 23:00 saatlerinde Azra Has Sokak’taki (Bornova Sokağı) bir fırında oturan iki trans kadını, gerekçe göstermeksizin zor kullanarak karakola götürdü

Polis, zor kullanılarak Alsancak Polis Karakolu’na götürdüğü kadınların ifadesini aldıktan sonra para cezası kesti ve serbest bıraktı. Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen’e ulaşan kadınlar, kolluk kuvvetlerinin Alsancak’ı bu dönem ablukaya aldığını ve çevrede yaşayan translara nefes aldırmadığını ifade etti.

Kanun dışı fiili gözaltı!

Av. Kerem Dikmen, idari para cezasının keyfi bir uygulamaya dönüştüğüne dikkat çekerek “İdari para cezası uygulamalarında cezalandırılanın karakola götürülmesinin istisna, götürülmemesinin kural olmasına rağmen, trans kadınlara uygulanan idari yaptırımlarda uygulamanın tam aksi yönde oluyor. Trafikte seyreden bir aracın sürücüsüne kesilen para cezası ile sokaktaki bir transa kesilen para cezasının nitelik olarak hiçbir farkı yok. Ceza fişinin düzenlenmesi için karakola gidilmesi gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen bu uygulamanın kanun dışı bir fiili gözaltıya dönüşebiliyor” dedi.

“Abluka altına alınan çevre, transların yaşadığı ve çalıştığı bir alan. Aynı bölgede hem çalışmanın hem de yaşamanın doğal sonucu, bu olayda olduğu gibi, o bölgedeki esnaftan alışveriş halinde olmak. Kabahatler Kanununda belirtilen fiiller gerçekleşmediği müddetçe kesilen idari para cezaları hukuka uygun değil.”

İlgili haber

Alsancak’ta çalışan trans seks işçileri tehdit ediliyor!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret