30/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Jinekolog olmaya Ali Arıkan’ı kaybettiğimizde karar verdim, başka LGBTİ’ler doktorların çürümüş etikleri yüzünden sağlık haklarından mahrum kalmasınlar diye.’

Jinekolog Muhabbetleri: Ahlakçı doktorlar tıp fakültelerinde yetişiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Jinekolog olmaya Ali Arıkan’ı kaybettiğimizde karar verdim, başka LGBTİ’ler doktorların çürümüş etikleri yüzünden sağlık haklarından mahrum kalmasınlar diye.”

                                                          Eser: ymvc

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı, Bellatrix. Jinekolog adayı Bellatrix, jinekolog muayenelerinde yaşadığımız travmaların akademiden destek aldığını anlatıyor.

Öncelikle neden doktorlar böyle davranıyor diye sorarsanız cevabı tıp fakültelerinde. Kadın sağlığı ile ilgili derslerde genelde bir insandan değil de bir makinadan bahseder gibi bir tavır var (bazı hocalarımızı ayrı tutarak). Özellikle natrans erkek hocalar ve asistanlar hastalarıyla bedensel olarak farklı oldukları için tıpta zaten zor ama gerekli olan o empatiyi tamamen kaybediyorlar. 

Örneğin bir gün acil şekilde ameliyata alınan genç bir kadın gelmişti. Hasta anestezi aldıktan sonra asistan idrar sondası takıyor ve bu sırada “aa ilk defa virjinim diyen gerçekten de virjin çıktı” diyor. Doktor olmuş, 3-4 yıl kadın doğum asistanlığı yapmış ve oraya acil ameliyat için gelen genç kadının “virjinliğini” kontrol ediyor ve bize bildiriyor (bekâret kavramını himene (kızlık zarına) bağlamasına değinmiyorum bile).

Teorik derslerde de durum aynı. Kadın sünnetini işlediğimiz ders örneğin, orta yaşlarında bir erkek olan hocamız internette bulabildiği en kanlı, en korkutucu, en acıklı kadın sünneti fotoğraflarıyla döşemiş slaytını. Önce sevindim tabii, bizi şaşırtıp dikkat çekmek istiyor bu önemli konuya sandım. Meğer eğlenmek istiyormuş şaşkınlığımızla, korkumuzla. Vulvası kanayan bir sürü çocuğun balık istifi yatırıldığı bir fotoğrafın önünde sırıtarak bize bakan bir adam düşünün. Sevmediği öğrencileri sınıfta bırakma gücüne sahip, ön sırada oturan sevdiği güzel gözlü kızlara her gün “iltifat” edip izinsiz dokunan bir adam. Bu sınıfta okuyan öğrencilerin ilerde nasıl doktorlar olabileceğini az çok tahmin edebilirsiniz.

Fındıkkıran!

Biraz da muayenehanelerde olanlardan bahsedelim. O dandik plastik spekulumlar var ya, hani normalde 6 boy spekulum varken herkese aynı boyunu kullandıkları. Onlar bazen hastaya takılırken kırılıyorlar. Asistanlar da bu hastalara fındıkkıran diyorlar. Bazen hastanın yanında bir de. İşte “fındıkkıran operası kimindi yeaa” şeklinde. Spekulum kırdı diye hastayı azarlayıp demir spekulum kullanmakla tehdit edeni de duydum. Onca yıl okuyup doktor olmuş, üzerine bir de asistanlık yapmış ve vajinanın spekulumu kırmasının kadının özellikle yaptığı bir şey olduğunu düşünüyor. Çünkü insan olarak görmüyor karşısındakini, vajinası rahmi yumurtalıkları olan bir makine. Hastalarına nasıl saygı duyduğundan bahsederken “benim de annem var benim de kız kardeşim var” diyen birinden ne beklersiniz ki.

Meme ucundan uzak dur!

Klasik bir jinekolog karşısında ya adet sancısı çeken cinsel olarak aktif olmayan genç kadın, evli ve çocuk isteyen kadın ya da menapoz için gelen hasta bekliyor. Bunların dışında çıkıldığında onlar da bilmiyor ne tepki vereceklerini. Hiç öğrenmemişler çünkü. Cinsel ilişkisi olmayanlara da aslında vajinal muayene yapılabilir hasta istiyorsa ve gerekli görüldüyse mesela. Ama bu asla anlatılmaz tıp fakültelerinde. Çünkü burada tıp ahlaka uyum sağlar. Meme muayenelerindeki kuralları bile ahlaklı bir ülkeyiz diye bozmuşuz vajinal muayene mi yapacağız hem de evli değilken! (meme muayenesi yaparken meme ucuna asla dokunmamamız gerektiğini öğreten hocamıza çok selamlar buradan)

LGBTİ’ler ahlakçı doktorlar yüzünden sağlık hakkını kaybetmesin diye!

Ben ilk jinekolog olmaya Ali Arıkan’ı kaybettiğimizde karar vermiştim. Başka trans erkekler, lezbiyen biseksüel kadınlar doktorların çürümüş etikleri yüzünden sağlık haklarından mahrum kalmasınlar diye. Çoğunlukla beni vazgeçirmeye çalışıyorlar. “erkeklerden daha iyi jinekolog oluyor”, “hala vajina sevebilecek misin?”, “ıyyy iğğreenç diil miğğ”, “cerrahi bölümleri kadınlar seçmemeli bence” gibi daha neler neler…

Ama bazen de diğer kadın hocalarım destek veriyor ve kendi öğrenciliklerinde erkek profesörlerle nasıl mücadele ettiklerini ve neleri başardıklarını anlatıyor ve o gazla ben birkaç staj daha geçebiliyorum.

Klitorisi bütüncül görebilen, rahmi olan erkeklere saygılı…

Anlayacağınız gibi tıp fakülteleri bu problemlerin çoğunun ana kaynağı.  Daha aklıma gelen bir sürü olay var bu yazıya sığdıramayacağım. Tıp ve bilim toplumun yargılarından bağımsız değil ve biz öğrencilerin bunu göz önünde bulundurarak araştırmamız öğrenmemiz gerekiyor. Vulvayı tanıyan, klitorisi bütüncül görebilen, rahmi olan erkeklere saygılı, menstruasyona pozitif bakabilen, vajinaları seven güzel doktorların olduğu bir geleceğe sevgilerle.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Jinekolog Muhabbetleri: Putkadan ilk muayene

Jinekolog Muhabbetleri: Evli olmayana smear testi yok!

Jinekolog Muhabbetleri: Evlenince geçer!!!

Jinekolog Muhabbetleri: "Artık jinekologlardan korkuyorum"


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam