21/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Onsekiz yaşında evlenip enfeksiyon geçiren bir kadın olsam cinsel ilişki yaşı düşmüş olmayacaktı değil mi doktor bey?’

Jinekolog Muhabbetleri: ‘Ahlak’ dersi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Onsekiz yaşında evlenip enfeksiyon geçiren bir kadın olsam cinsel ilişki yaşı düşmüş olmayacaktı değil mi doktor bey?”

                                                        Eser: Yoni Art

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin ikinci anlatıcısı, Büşra’dan geliyor. Büşra, kendi ahlak ilkelerini tıp etiğinin önüne koyan bir jinekologla karşılaşmış, tecrübesini bizimle paylaşıyor.

Siteye girip bu konu başlığını gördüğümde o kadar mutlu oldum ki… Sonunda ben de yaşadıklarımı anlatabileceğim bir yer buldum. Jinekologların "bekâr ama bakire olmayan"(!) kadınlara tavrına maruz kalan bir kadın olarak LGBTİ’lerin başına gelenleri düşünemiyorum.

Benim hikâyem ise ciddi şikâyetlerle doktora gitmemle başladı. Hemen hemen herkesin yaşadığı şekilde doktor içeri adımımı atar atmaz, beni doğru dürüst dinlemeden, yüzüme bile bakmadan teste gönderdi. Neyse aldık test sonuçlarını, baktı ciddi enfeksiyon var.

“Evli misin” dedi, hayır değilim.

+ Yakınlarda cinsel ilişki yaşadın mı?

- Evet.

+ Cinsel ilişki yaşı da çok düştü!!!

- 23 yaşındayım.

+ Ben yıllardır doktorluk yapıyorum bakıyorum da her sene ilişki yaşı düşüyor... Yurtdışına benzemeye başladı gençler.... (Falanlar, filanlar.)

- E hastalığım??

 

Hastalık neymiş ki ahlak dersi dururken... Normalde tedavi için ayırmayacakları süreyi bana evlilik öncesi cinsel ilişkinin ne kadar zararlı olduğu hakkında nutuk çekti.

 

-E hastalık?

+ Al bu ilacı iç. Ama evlenmeden önce cinsel ilişkiye girme!

Tabi canım. Benim enfeksiyon geçirmemin tek sebebi cinsel ilişkiydi zaten! Hem 18 yaşında evlenip enfeksiyon geçirip gelen bir kadın olsam cinsel ilişki yaşı düşmüş olmayacaktı değil mi doktor bey??

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam