16/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Kırılgan olan tek şey biz, hayatlarımız ve bedenlerimiz değil, onların bakışları ve ahlak anlayışları da öyle ve bir aradayken hep daha güçlüyüz.’

Jinekolog Muhabbetleri: ‘Ailen öğrenirse ne duruma düşer?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Kırılgan olan tek şey biz, hayatlarımız ve bedenlerimiz değil, onların bakışları ve ahlak anlayışları da öyle ve bir aradayken hep daha güçlüyüz.”

                                                  Eser: Kiki Smith

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog Muhabbetleri’nin yeni anlatıcısı, Elif. Elif “Jinekolog Muhabbetleri”nden sonra daha da güçlendiğini ifade ediyor ve arkadaşıyla ortak bir anısını bizlerle paylaşıyor.

Öncelikle bu yazı dizisi için hem sana hem de hikâyesini paylaşan herkese çok teşekkür ederim. Yönelimlerimiz fark etmeden, hepimizin hikâyesinde ortak olan o imalar, o bakışlar, "evli misin", "nasıl sevişiyorsun ki ehe" , "ailenin bu seviyesiz ilişkilerinden haberi var mı", "sen şimdi bu çocuğun kimden olduğunu da bilmiyorsundur, değil mi" gibi sorular ortak. Bunların farkında olup kulak arkası ederek yaşadığımdan, biseksüel bir kadın olduğum için dışarıdan gelen her türlü soru ve imaya zorunlu olarak alıştığımdan artık kolaylıkla atlatabiliyorum sanıyordum ta ki birkaç hafta önce, hamilelik şüphesiyle daha önce tanımadığım bir doktora gidene kadar. Bu yazı dizisi tam da bu bakışların, imaların verdiği o hissi kırıp, yalnız olmadığımı, çok güçlü bir "sana ne" kartımın olduğunu bir kez daha hatırlattı. Hepinize tekrar teşekkür ederim.

Benim hikâyem şimdilik bir yıl öncesine dair ve ne yazık ki çok bilindik. Arkadaşımın ilişkisi sonrası kanaması durmadığı için tanımadığımız bir doktora gitmiştik. Bekleme salonunda herkes ikimize bakıyordu, yüzlerimize ve ellerimize... Sanırım kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gelmek için uygun değildik çünkü parmaklarımızda evli olduğumuza dair yüzükler yoktu. O dışarıda bekleyen ve tedavi için gelen kadınların bakışları arkadaşımı daha kötü hissettirdi. Endişesinin ve ağrısının yanına bir de yargılanmanın verdiği o his eklenmişti. Arkadaşım içeri girdikten on dakika sonra  bağırmasını duydum. İçeri girmek istedim, sekreter  "içeri giremezsiniz, doktor var içeride, o ne yapması gerekiyorsa yapar" dedi. Doktorunuzun dilinden de yapacaklarından da hissettireceklerinden de korkuyorum diyemedim. Ses de kesilmişti. Bekledim ama deliriyordum.

On beş dakika sonra arkadaşım çıktı. Yüzü allak bullaktı. Hastaneden dışarı attık kendimizi. Hiçbir şey soramıyordum. Yüzünü yerden kaldıramıyordu. Ben de kilitlenmiştim. Hastaneden epey uzaklaştıktan sonra "Benim çocuğum olmayacakmış, kanser bile olabilirmişim" deyip ağlamaya başladı. Sakinleştirmeye çalışıp, doktorun tam olarak ne dediğini, test yapıp yapmadığını, Kısacık bir zaman içinde bütün bunları nasıl anladığını sordum. "Yapmadı ki" dedi. En baştan anlatmasını istediğimde, duyduklarımdan ötürü öfke, arkadaşımın yaşadıklarından ötürü üzüntü, bütün hislerim birbirine girdi. İyi ki hastaneden uzağız diye düşündüm, orayı başlarına yıkmak istiyordum. 

Doktor evli olmadığını öğrendikten sonra, yüzüne bile bakmadan saldırgan bir ses tonuyla  "Geç koltuğa!" demiş ve sorulabilecek en mantıklı(!) soruyla gelmiş: "ailen öğrense ne duruma düşerler?" Smear yaparken de arkadaşımın bağırıp, ağlamasına hiç tepki vermeden "Yapıp yapıp geliyorsunuz, sonra burada ağlamayın! Sanki ilk kez bir şey giriyor buraya, bağırma, bitiyor işte" diye söylenmiş. 

Öylece sonuçları almadan bunları söyleyemeyeceğini, en fazla zorlandığı için yara oluşmuş olabileceğini söyleyip, istiyorsa benim doktoruma gitmeyi önerdim. Yol boyu, nasıl kötü hissettiğini, artık cinsel ilişkiden de korktuğunu, bunu ona neden yaşattıklarını anlamadığını anlattı. Muayenehaneye gelene kadar da gidip gitmemek konusunda pek çok kez karar değiştirdi. Gittiğimiz ikinci doktorda tabii ki ne çocuğunun olmamasına dair ne de kanser riskine dair bir sonuç çıktı. Sadece ilk ilişkisi olduğu için zorlandığını, zaten hymenden kaynaklanan kanamanın üç, dört güne kadar sürebildiğini  karşısında  yaşamı ve hissettikleri önemli biri olduğunun bilincinde olarak anlattı. Keşke en başından ona gelseydik ama yaşadığımız şey zorluğuyla birlikte, bizi daha dirençli daha güçlü ve daha hazırlıklı yaptı diye düşünüyorum çünkü güvenli alanlarımız olsa bile bu tip doktorlar her yerde.

Bütün bu yaşamak zorunda kaldıklarımızın, o ahlakçı ve kötücül bakışların bu yaşadıklarımızı paylaşarak, dayanışmayla çözülüp kırılacağına inanıyorum. Kırılgan olan tek şey biz, hayatlarımız ve bedenlerimiz değil, onların bakışları ve ahlak anlayışları da öyle ve bir aradayken hep daha güçlüyüz.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

“Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisi kapsamında lgbtisagligi.org adresinin derlediği “başvuru merkezleri” listesine göz atmak isterseniz.

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikâyesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Jinekolog Muhabbetleri: Putkadan ilk muayene

Jinekolog Muhabbetleri: Evli olmayana smear testi yok!

Jinekolog Muhabbetleri: Evlenince geçer!!!

Jinekolog Muhabbetleri: "Artık jinekologlardan korkuyorum"

Jinekolog Muhabbetleri: Ahlakçı doktorlar tıp fakültelerinde yetişiyor

Jinekolog Muhabbetleri: “Gerçekten bakire!”

Jinekolog Muhabbetleri: “Penis acıtmıyor mu?”

Jinekolog Muhabbetleri: Evli misin, bakire misin? Emin misin?

Jinekolog Muhabbetleri: “Bunun için buralarda insanlar öldürülüyor!”

Jinekolog Muhabbetleri: "O odada yaşadığım şey tacizdi!"

Jinekolog Muhabbetleri: “Güvenmeyin hanımefendi belli olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: “Bakire olmadığın için fişlerler”

Jinekolog Muhabbetleri: “Evlenemezsin sen!”

Jinekolog Muhabbetleri: “Unutmamak ve anlatmak”

Jinekolog Muhabbetleri: "Hekimler tarafsızlığını korumak zorunda"

Jinekolog Muhabbetleri: “Kocana söyleme!”

Jinekolog Muhabbetleri: “Bir de hamile mi kaldın?”

Jinekolog Muhabbetleri: “Muayene etmeden ilaç yazabilirim”

Jinekolog Muhabbetleri: “Ailenizden uzakta saçma sapan ilişkiler yaşıyorsunuz”

Jinekolog Muhabbetleri: “Vajinan dar, spiral takamam”

Jinekolog Muhabbetleri: “Jinekologlara bu hakkı ve cesareti veren zihniyet utanmalı”

Jinekolog Muhabbetleri: “Biz sevdim mi tam severmişiz”

Jinekolog Muhabbetleri: “Bugün olsa…”

Jinekolog Muhabbetleri: Kâbus Çatalı!

Jinekolog Muhabbetleri: “Kızsın korkulacak bir şey yok”

Jinekolog Muhabbetleri: “Vajinan kötü yapılmış!”


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam