02/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Bunu anlatmak benim için çok zordu, şimdi anlatıyorum ki benzer bir hikâye duyarsanız, kimseyi jinekoloğa bekâret kontrolüne götürmeyin, buna izin vermeyin.

Jinekolog Muhabbetleri: ‘Gerçekten bakire!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bunu anlatmak benim için çok zordu, şimdi anlatıyorum ki benzer bir hikâye duyarsanız, kimseyi jinekoloğa bekâret kontrolüne götürmeyin, buna izin vermeyin.

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog Muhabbetleri’nin bugün iki anlatıcısı var; Merve ve Dilara. Onların muayene deneyimleri birbirine benziyor, hikâyeleri hasta haklarını çiğneyerek “kızlık” zarı muayenesi yapan hekimler üzerine. Önce Merve’nin kısa hikâyesine kulak verelim:

Yıl 2006 yıllardır, gittiğim ağda salonundan mantar kapmışım deli gibi çare arıyorum, doktor doktor geziyorum ama hiçbir ilaç işe yaramıyor. Bu arada gittiğim doktorlardan birine derdimi anlattım tepkisi “tabi tabi öyledir” dedi ilk başta anlayamamışım ne demek istediğini ki muayene masasına geçmemi istediğinde cinsel olarak aktif olmadığımı belirttim. “Siz geçin bir bakalım” dedi ve muayene pozisyonunu aldım bekliyorum ve sinirlenip masadan hemen kalkmama sebep olacak o muhteşem cümleyi kurdu ''Aaaa… Gerçekten bakireymişsin bak, burada duruyor valla'' dedi ya başımdan aşağı kaynar sular döküldü.

Dilara’nın hikâyesi ile devam edelim…

Merhabalar, bu yazıları okumaya başladığımdan beri ben de yazmak istiyordum yeni cesaret bulabildim. Benim jinekolog deneyimim çok erken yaşta oldu, 14 yaşında. O zamanlar babamın ailesiyle yaşıyordum annem yanımda yoktu, onlar da çok turtucu insanlardı. Ben kendimi bildim bileli hiç yalan söyleyebilen veya bir şey gizleyebilen bir insan olmadım. O zamanlarda mastürbasyon yaptığım için çok suçluluk hissediyordum, psikoloğa da gitmiştim fakat o ailenin içinde iyileşemiyordum. Bir gün kızlık zarı takılmıştı aklıma merak ya işte parmağımı biraz sokayım ne varmış içerde bakayım dedim ve sonrasında kan geldi. Ben o kadar panikledim ki hemen halalarıma söyledim. Halalarım çok panik oldular bana da baya kızdılar. "İçimin rahat etmesi için" beni kızlık zarı kontrolüne jinekoloğa götürdüler.

O günü hiç unutmadım ve unutmayacağım. O koltuğa yattığımda nasıl titrediğimi ve ağladığımı. Neyse ben yattım o koltuğa nihayet, tam “canım yanacak mı” diye sormuştum ki o doktor birden vajinamın dudaklarını öyle bir çekti ki ben çığlık atıp bırak beni diye ağlamaya başladım. Ne halalarım, ne doktor tek bir kelime bile etmedi. Kimse ağlamama canımın yanmasına aldırmadan doktor daha da çekiştirerek incelemesine devam etti. En sonunda "tamam kızlık zarı sağlam" dedi tek kelime etmeden gitti, ben de sonrasında ağlayarak giyindim.

İçim falan rahatlamamıştı, nasıl rahatlayabilir ki zaten?  Ben o günden itibaren 9 sene boyunca o koltuğa oturamadım, jinekoloğa gidemedim, cinsel ilişkiye giremedim. Çünkü sonradan fark edeceğim üzere vajinismustum. 22 yaşımın sonlarından itibaren 1.5 sene psikolojik tedavi gördüm ve henüz yeni yeni atlatabildim. Birinin bana dokunmasına çok zor izin verebildim. Cinselliği normal ve hayatın bir parçası olarak algılamam çok zor oldu. Tabi ki bu sadece travmatik bir jinekolog deneyimi yüzünden değil ama bu deneyimin etkisi çok çok büyük. O gün hala gözümün önünden gitmiyor. Ağlayışım, bağırmaktan boğazımın acıyışı ve doktorun tek bir kelime bile etmemesi hala gitmiyor aklımdan.

Buna izin vermeyin!

Bu anıyı anlatmak benim için çok zordu bir yıl öncesine kadar. Ama şimdi olabildiğince çok insanla paylaşmaya çalışıyorum ki çevrenizde benzer bir hikâye duyarsanız, o genç kızı jinekoloğa bekâret kontrolüne götürmeyin, buna da izin vermeyin. Ona bir kızlık zarının saçma sapan bir şey olduğunu, kendisinden önemli olmadığını, cinselliğin dünyadaki en normal şeylerden biri olduğunu anlatın. Ben ilerde kızıma da oğluma da böyle anlatacağım, siz de anlatın.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Jinekolog Muhabbetleri: Putkadan ilk muayene

Jinekolog Muhabbetleri: Evli olmayana smear testi yok!

Jinekolog Muhabbetleri: Evlenince geçer!!!

Jinekolog Muhabbetleri: "Artık jinekologlardan korkuyorum"

Jinekolog Muhabbetleri: Ahlakçı doktorlar tıp fakültelerinde yetişiyor


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret