17/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Ama asıl bombayı ben ayıkken anestezist patlatıyor: "Ay o kadar küçük gösteriyorsun ki, seni ÇOCUK SEKS KÖLESİ sandım!"

Jinekolog Muhabbetleri: ‘Kocana söyleme!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ama asıl bombayı ben ayıkken anestezist patlatıyor: "Ay o kadar küçük gösteriyorsun ki, seni ÇOCUK SEKS KÖLESİ sandım!"

                                                 Eser: Casey Jenkins

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı E.. E. kürtaj hikayesini bizimle paylaşıyor.

Böyle bir yazı dizisi hazırladığınız için çok teşekkür ederim. Anlatmak istediğim hikâye istenmeyen bir gebelikle başlıyor. 

Bekârım, 25-26 yaşındayım. Regl gecikince yaptığım test pozitif çıkıyor, emin olmak için eve en yakın kliniğe muayeneye gidiyorum. Yaşlıca bir erkek doktor bana BOKMUŞUM gibi davranıyor, göz temasından kaçınıyor ve ailemin bilip bilmediğini sorduktan sonra, onlara mutlaka söylemem gerektiğini emrederek ultrasonu bitiriyor. Durumu paylaşabileceğim bir arkadaşımla, İstanbul'da evime mümkün olduğunca uzak bir yerde özel bir hastane seçiyorum rastgele. (Bu arada ebeveynlerim doktor oldukları için, bir tanıdık çıkarsa diye de ödüm kopuyor bir yandan.) Şansıma, işlemi yapacak olan uzman doktor çok tatlı bir kadın ve benim yıkılmış halimi görüp bana moral vermeye çalışıyor "tatlım o daha bebek bile değil aslında, bir tohum, öyle düşün" falan diyor. Ama ortamda sadece o yok ne yazık ki. Ben minyon ve zayıfımdır; olduğumdan 8-10 yaş küçük gösteririm. Üzüntüden günlerdir de yemiyorum; göbek falan bir şey kalmamış bende. Operasyona hazırlayacaklar beni, soyunuyorum. Hasta bakıcı kadın, hemşireye "ee bulmuş tabi fıstık gibi kızı, becermiş" gibisinden bir şey söylüyor. Bana "çok üzgünsün, sen aslında aldırmak istemiyorsun değil mi?" diyor. Ama asıl bombayı ben ayıkken anestezist patlatıyor: "Ay o kadar küçük gösteriyorsun ki, seni ÇOCUK SEKS KÖLESİ sandım!" Yani kocaman bir travmayı insanların densizce, saçma sapan lafları daha da büyütüp devleştirebiliyor. 

Okuyucu affına sığınarak bir hikâyemi daha paylaşmak isterim. Yakın zamanda HPV testlerimden bazıları pozitif çıktığı için kolposkopi yaptırmam gerekti. Hekimin tavrı (belki evli olduğum için?) iyiydi AMA bu işlem konusunda bir bilgi vermedi, anestezi isteyip istemediğimi sormadı ve ben işlem sonrası ağrıdan bayıldım. İşin en üzücüsü şuydu ki; hekim olan annem sağlığımı dert edinmenin yanında, insanlara ne diyeceğimizi dert edindi. Kendi kliniğinde beraber çalıştığı arkadaşlarına, 'düzensiz adet gördüğüm için' muayene olduğumu söyledi. “KOCANA SÖYLEME” dedi (HPV cinsel yolla ve genelde de çok partnerle ilişkiye girmiş kişilerde pozitif görülüyor.) Kendimi o kadar kötü hissettim ki; bir süre suçluluk psikolojisiyle can çekiştim. Bir tek ben miydim peki suçlu? Evlilik öncesi cinsel hayatım olabileceğini baştan reddedenlerin, bana korunmanın yollarını ve önemini anlatmayanların, korunmasız cinsel ilişkiye girmeyi bir güç gösterisi zanneden erkeklerin, bana bir şey olmazcıların hiç mi suçu yoktu? Sana bir şey olmuyor zaten sevgili erkek; hastalığı, etiketlemesi, aşağılanması, öldürülmesi... Ne oluyorsa biz kadınlara oluyor!

(LGBTİ arkadaşlara sadece kolaylıklar dileyebiliyorum...)

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikâyesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Jinekolog Muhabbetleri: Putkadan ilk muayene

Jinekolog Muhabbetleri: Evli olmayana smear testi yok!

Jinekolog Muhabbetleri: Evlenince geçer!!!

Jinekolog Muhabbetleri: "Artık jinekologlardan korkuyorum"

Jinekolog Muhabbetleri: Ahlakçı doktorlar tıp fakültelerinde yetişiyor

Jinekolog Muhabbetleri: “Gerçekten bakire!”

Jinekolog Muhabbetleri: “Penis acıtmıyor mu?”

Jinekolog Muhabbetleri: Evli misin, bakire misin? Emin misin?

Jinekolog Muhabbetleri: “Bunun için buralarda insanlar öldürülüyor!”

Jinekolog Muhabbetleri: "O odada yaşadığım şey tacizdi!"

Jinekolog Muhabbetleri: “Güvenmeyin hanımefendi belli olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: “Bakire olmadığın için fişlerler”

Jinekolog Muhabbetleri: “Evlenemezsin sen!”

Jinekolog Muhabbetleri: “Unutmamak ve anlatmak”

Jinekolog Muhabbetleri: "Hekimler tarafsızlığını korumak zorunda"


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam