29/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Doğurmam için onca baskı kurmasına rağmen ısrarla kürtaj olmak istediğim için ayrımcılığa uğradım.’

Jinekolog Muhabbetleri: "Artık jinekologlardan korkuyorum" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Doğurmam için onca baskı kurmasına rağmen ısrarla kürtaj olmak istediğim için ayrımcılığa uğradım.”

                                                                     Eser:

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı, Esin. Esin, kürtaj Türkiye’de yasak olmamasına rağmen ahlakçı doktorların yapmayı reddetmesi ya da zorlaştırması nedeniyle yaşanan sıkıntıya dikkat çekiyor.

7 yıl evli kaldım ve boşandım. Ve hiçbir zaman ne evli olduğum kişi ne de ben bir çocuk sahibi olmak istemedik. Ancak bir yanlış hesaptan dolayı evliliğim sırasında hamile kaldım. Ancak evli olanlardan hep çocuk yapmaları beklendiğinden kimseye duyurmadan aldırmaya karar verdik.

Çok iyi diye bilinen özel bir hastaneye gittik. Oradaki kadın doktor prensip olarak kürtaj yapmıyorum deyip beni bebeği aldırmak istediğim için aşağılayarak başından def etti. Başka bir hastanede operasyonu yaparım diyen fakat belli ki pek de gönüllü olmayan bir kadın doktor bulduk.

Kadın muayene esnasında bebeği aldırmak istiyorum talebiyle gitmeme rağmen uzunca bir süre Çok sağlıklı bir bebek olduğu gibi konularda uzunca bir nutuk çekip bana uzun bir süre bebeğin kalp atışlarını dinletti. Sonra ikna edemediğini anlayarak operasyon kısmına geçtik. O gün operasyon yapıldı ve fakat bir hafta sonra bir kontrol istedi.

Sadece kontrol olduğundan ötürü ben yalnız gittim. Beni ameliyat odasına aldı. Başımda bir de hemşire vardı. İçeride bir parça kalmış diyerek beni kazımaya başladı ama bu işlemi anestezi olmaksızın yapmaya başladı. Önce bana “önemli değil” dedi ama yaptığı şeyin ciddi bir operasyon olduğunu fark ettiğimde artık çok geçti. Çünkü acı çekiyor ve çığlıklar atıyordum. Doktor ya da hemşire pek oralı değillerdi. En son hatırladığım şey "Ben iyi değilim." deyişim ve doktorun da hemşireye “anestezi ver” demesi ya da anestezi vermesi için kurduğu bir cümlesi oldu. Çünkü acıdan bayılmıştım.

Gözümü açtığımda kafam pek yerinde değildi. Belden aşağım tutmuyordu. Kadın doktor bana işlem bitti giyinip gidebilirsiniz, dedi. Odadan o ve hemşire çıkıp gittiler. Tek başıma kaldım. Ortalıkta kimsecikler yoktu. Hala tam olarak kendimde olmadığımdan bilinçli düşünemiyor ve karar veremiyordum anestezinin etkisiyle. Sürünerek kalktım, giyindim ve yarı bilinçli halde tutunarak hastaneden çıkıp zorla bulduğum bir taksiyle evime geldim. Hayatımda yaşadığım en kötü gündü sanırım.

Ve tahmin ediyorum ki doğurmam için onca baskı kurmasına rağmen ısrarla kürtaj olmak istediğim için bu muameleye maruz kaldım. Zira kadının o işlemi çok da gönüllü yapmadığı en başından beri belliydi. O günden beri jinekoloğa gitmiyorum rutin kontrollerime de gitmiyorum çünkü artık ciddi bir korku duyuyorum jinekologlara karşı.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Jinekolog Muhabbetleri: Putkadan ilk muayene

Jinekolog Muhabbetleri: Evli olmayana smear testi yok!

Jinekolog Muhabbetleri: Evlenince geçer!!!


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam