20/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Muayenede karşılaştığı bir sorundan söz ettiğini düşündüm kısa süre içinde kastettiği şeyin bambaşka olduğunu anladım.’

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Muayenede karşılaştığı bir sorundan söz ettiğini düşündüm kısa süre içinde kastettiği şeyin bambaşka olduğunu anladım.”

                                                         Eser: Ginecologia

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı Asuman. Asuman heteroseksüel kadınların dahi çoğu kez ayrımcılık yaşadığı jinekolojik muayenelerde biseksüel kadınların yaşadığı strese dikkat çekiyor.

Bu “jinekolog muhabbetleri” fikri çok hoşuma gitti, ben de bir anımı paylaşabilirim diye düşündüm. İstanbul’da gittiğim bir hastanede doktorun “evli misin?” sorusuna “hayır, ama cinsel ilişkiye giriyorum” dediğimde “hmm, iyi geç bakalım” diyip kısa bir süre sonra beni muayene ederken yanındaki hemşireye “eskiden çook azdı, şimdi çok geliyor bunlardan” derken ne demek istediğini anlayamamıştım.

Önce muayene esnasında karşılaştığı bir sorundan söz ettiğini düşündüm ve az kalsın “nedir o, kötü bi şey değil ya?” diye soracakken kastettiği şeyin bambaşka olduğunu anladım. Yüzümü ateş bastığını hatırlıyorum. Ne mi yaptım? Maalesef, hiçbir şey… O zaman sessiz kaldığım için bugün hâlâ kendime kızdığım ama doktorun “bunlardan” dediği bir kategoriye dâhil edildiğim için de bi gülme geldiği oluyor.

Şimdi de daha vahimi, bu olaydan birkaç yıl sonra biseksüel olduğumu fark ettiğimde jinekologa gitmek tadından yenmez bir hal aldı benim için.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam