14/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Aklınca beni, translığımı östrojen ile tedavi edecekti.’

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Aklınca beni, translığımı östrojen ile tedavi edecekti.”

                                                   Illustration by: Lars Leetaru

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı Gizem. Gizem bizlere trans erkek olarak deneyimlediği jinekolog muayenesini anlatıyor.

Ben jinekolog deneyimi olan bir trans erkeğim.

Bu deneyimim birçoğunuzunki gibi travmatikti. Rutin bir kontrol yaptırmak için gitmek istiyordum ancak artık hiç gitmek istemiyorum.

İlk önce kapıda hemşirenin bekâr mısın sorusunun “bakire misin” anlamında olduğunu algılayamamıştım. Evet, bekârdım ama işlemler için sorulan saçma bir soru sanıyordum.

“Bekar” olarak girdiğim ultrason muayenesi sırasında kontrolü yapan doktora “partnerlerim kadınlar” dedim ki kontrolünüm buna göre yapılsın. Önce yüzüme garip bir şekilde baktı ve sorular sormaya başladı. Sorular muayene ile ilgisini bir süre sonra yitirdi. Penis giriyor mu sorusunu yaklaşık 5 kez sordu. Natrans-biyolojik kadın partnerlerim olduğunu söylediğimde kavramdan bihaber tekrar tekrar putkama giren çıkan similya olup olmadığının merakı içinde detaylı sorulara maruz kaldım. Yıllarca merak ettiği niyeti kötü soruları sorabilecek fırsatı yakalamış bir insan karşısında bir odada tek ve yarı çıplak haldeydim. Yüzüme bakışı çok kötü hissettiriyordu. Korkunç bir şekilde, savunmasız bir halde psikolojik şiddete maruz kalmıştım.

Sonra ultrasonda bir şey göremediğini söyleyip benden tahlil istedi. Ertesi gün gidip kan verdim. Bir sonraki gün sonuçları gösterdim aynı doktora. Madilememiş olmama hala şaşırıyorum. Sanırım çok savunmasız hissetmiştim muayene günü. Neyse sonuçlara baktı ilaç yazdı şaşırdım ama “neyim var” diye soramadım bir an önce çıkmak istedim.

Çıktım ve ilaçları aldım. Kullanmadan önce lubunya bir doktor arkadaşıma testleri ve reçeteyi fotoğraflayıp yolladım. Arkadaşım önce tahlile bakarak kansızlık dışında bir sorunum olmadığını, yazdığı ilacın östrojen olduğunu ve kullanmamam gerektiğini söyledi. Östrojen yazmasındaki sebep testler değildi elbet, tek sebebi doktorun cahilliği ve önyargılarıydı. Aklınca beni, translığımı östrojen ile tedavi edecekti. Biyolojik bir kadın olarak benim içime penisin girmiyor olmasından oldukça rahatsız olmuştu. Tahayyül ettiği ne “kadın” ne de “erkek” değildim. Östrojen ile bunların hepsini “normalleştireceğini” sanıyordu. Yanıldı.

Şimdi jinekologa gitmek istemiyorum. Benzer bir deneyimi yaşamak, merak öznesi olmak istemiyorum. Başka bir sağlık hizmeti mümkün olduğu gün jinekologlar da buluşalım yar yar.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikayelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!"


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret