13/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Jinekolog Doktor Irmak Saraç, jinekoloji muayenesi neleri içeriyor adım adım anlatıyor.

Jinekoloji muayenesinde ne olur ne olmaz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği kişilerin hasta ve sağlık haklarının ihlal edilmediği, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığa maruz bırakılmadığı jinekoloji muayenelerinin yaygınlaşması adına Jinekolog Muhabbetleri kitabını yayımladı.

Kitap, jinekoloji muayenesi sırasında yaşadığı ya da tanık olduğu hak ihlalleri nedeniyle jinekoloğa gitmekten çekinen, kaygılanan ve kaçınan kişileri güçlendirme amacını taşıyor.

 Bu amaçla daha önce hiç jinekoloji muayenesine gitmemiş ya da muayene sırasında doktorun izleyeceği adımlar konusunda endişelenen kişiler için Dr. Irmak Saraç’a sorduk: “Jinekolog muayenesinde ne olur, ne olmaz?”

“Hasta muayenede karşılaşacağı her adım konusunda bilgilendirilmeli”

Dr. Irmak Saraç, “Hasta muayenede karşılaşacağı her adım konusunda bilgilendirilmeli” diyor ve hikâyesi alınan hastaya muayene masasında yapılması gerekenleri sıralıyor:

1. Önce dışarıdan bakarız, gözle muayene ederiz. Bazen bakarken hafif dokunmak gerekebilir, dudakçıkların arasını görmek için dokunmamız gerekir.

2. Spekulum dediğimiz rahim ağzını görmek için kullandığımız aleti yerleştiririz. Dokunmak, dudakçıkları aralamak gerekebilir.

3. Hastaların en çok korktukları an spekulumun takılma anıdır ama yeniden söyleyeyim asla acıtmaz. Bundan sonra da vajinal muayene yapılması gerekir. Bu muayene günümüzde ultrason olduğu için unutulsa da aslında yine de yapılması gerekir. Bu muayene de şöyle yapılıyor, tek ya da iki parmak vajene konur karından da bastırılarak rahim ve yumurtalıklar muayene edilir. Sonra da ultrason muayenesine geçilir.

4. Bu muayene sırasında vajinal kuruluk varsa görürüz. Ancak bu kuruluk neye bağlı diye vajinal masaj yoktur. Bazı doktorların bunu yaptığını duyduk, bu tacizdir, muayene değildir. Hastanın dokunulmasını istemediği yerler olabilir bunu belirttiği halde yine de dokunuluyorsa bu da tacizdir.

5. Kabaca bu muayene dışında ve hastanın rızası dışında -ki tüm bu adımlar için rıza alınması gerekir- bir işlem tacizdir.

Jinekolog Muhabbetleri kitabına buradan erişebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
nefret