20/09/2019 | Yazar: Kaos GL

Bugün Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü. Peki, jinekoloji muayeneleri nasıl hissettiriyor?

Jinekolojik kanserlerin farkında mıyız? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü. Peki, jinekoloji muayeneleri nasıl hissettiriyor?

Avrupa Jinekolojik Kanserler Birliği (ESGO) ve Avrupa Jinekolojik Kanserler Hasta Dernekleri Birliği (ENGAGe) bugünü (20 Eylül) Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü ilan etti.

Jinekolojik kanserlerle ilgili farkındalığı artırmak, rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina ve vulva kanserlerine ilişkin risk faktörlerine, semptomlara, erken teşhis ve önleme stratejilerine dikkat çekmek amacıyla ilan edilen bu gün, jinekoloji alanında LGBTİ+’ların deneyimlerini araştıran “Jinekolog muayeneleri sizin için nasıl bir deneyim” isimli araştırma sonuçlarını hatırlatmak istiyoruz.

Jinekoloğa gitme sıklığı

574 kişinin yanıtladığı bu çevrimiçi araştırmada katılımcıların yüzde 47’si yalnızca hastalandığında, şikâyeti olduğunda jinekoloğa gittiğini belirtiyor yalnızca yüzde 32’si yılda bir defa jinekolog kontrolünden geçiyor.

Peki ayrımcılık?

Katılımcıların yüzde 48’i bugüne dek hiçbir jinekolog muayenesinde ayrımcılık yaşamadığını belirtti. Yüzde 28’i birkaç defa ayrımcılık yaşadığını, yüzde 19’u en az bir defa ayrımcılığa maruz kaldığını, yüzde 5’i ise sıklıkla ayrımcılık yaşadığını aktardı.

Ayrımcılıkla karşılaşan katılımcıların %36’sı medeni durumları, %28’i cinsel ilişki yaşı, %2’si cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği, %8’i ise hekimin geleneksel yaklaşımları, yaşam tarzına yönelik müdahale, üreme ısrarı gibi gerekçelerle ayrımcılık mağduru oldu.

Çalışmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam