02/05/2010 | Yazar: Nevin Öztop

Judith Butler, 5. Homofobi Karşıtı Buluşma’da Ankara’da

Judith Butler’dan Konferans Öncesinde Fısıltılar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Judith Butler, 5. Homofobi Karşıtı Buluşma’da Ankara’da

Judith Butler Türkiye topraklarına adım atıyor ve Homofobi Karşıtı Buluşma'ya katılmak üzere Ankara'ya geliyor.

Konferans, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Konferans Salonu’nda 17:00-19:00 arasında gerçekleşecek. Katılım için bir kayıt koşulu bulunmuyor.

15 Mayıs Konferansı Öncesinde, Judith Butler’dan Fısıltılar
 
Kadın hareketinin “kadınlık”a dair kurguladıklarını alt üst etmiş; zorunlu heteroseksüelliğe karşı bir konum almamış hareketlerin duruşunu sonuna kadar sorgulayan ve toplumsal dönüşüme bir queer-yoldaşlığı şart koşan Judith Butler, Kaos GL’nin ev sahipliğindeki 5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma için Türkiye’ye geliyor.
 
Konferans öncesinde, konferansı izleyeceklere küçük ipuçları vermek isteyen Judith Butler’ın 15 Mayıs için karar kıldığı başlık “Queer-Yoldaşlığı ve Savaş Karşıtı Siyaset”.
 
Şimdi Butler’ı dinleyelim, konferans öncesinde:
 
“Queer siyaset, anti-militarist hareketin bir parçası olacaksa eğer, hangi şekle bürünmelidir? Bu soruyu yanıtlamak için, birkaç soru daha sormak zorundayız. İşte 5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında sunacağım konferans, şu anahtar soruları içinde bulunduracak…
 
- Savaş, hayatın kalıcı bir parçası olarak görülürken ve çeşitli nüfuslar, korunmasızlık devletlerinde refahtan yoksun geçindirilirlerken, queer siyasetin küresel bağlamdaki ağırlığı ve önemine dair ne düşünüyoruz?
 
- Queer anarşistlerin, kendilerini eşcinsel liberteryenlerle denk düşmez gördükleri bir zaman diliminde, özgürleşme politikalarını, artan militarizme ve süren kolonyal işgallere karşı işe yarayan bir şekilde tekrardan nasıl oluşturacağız?
 
- Aynı zamanda ırkçılık karşıtı hareket olmayan bir queer siyaset mümkün mü? Savaş-karşıtı queer siyaset tam olarak neye benzer ve “queer” fikrini, bir kimlik terimi değil, bir yoldaşlık modeli olarak korumanın önemi nedir?
 
- Birlikte ve adına mücadele ettiklerimiz, bizim fikirlerimizle her zaman hemfikir olmadıklarında, göçmen-karşıtı siyasetler ve ulusalcılığın yeni formları ile mücadele etme yoldaşlığına hangimiz nasıl gireceğiz? Diğer bir deyişle, özgürlüğün, sosyal eşitlik gerektirdiğini ve böylece araları bulunmamış ve buna ihtiyaç da duymayan farklılıklara izin verdiğini söyleyen bir harekete dair ne düşünüyoruz?
 
- Göçmen-karşıtı ulusalcı siyasetin, yeni savaşlar ile bağlantısı nedir ve bu küresel zorlukların ışığında, queer siyaset kendisini nasıl yeniden formüle etmelidir?”
 
Kaçıranın da yakalayanın da kendine gelmekte zorlanacağı konferans, 15 Mayıs günü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Konferans Salonu’nda 17:00-19:00 arasında gerçekleşecek. Katılım için bir kayıt koşulu bulunmuyor.
 

Etiketler: yaşam
nefret