27/10/2010 | Yazar: KAOS GL

KA.DER Başkanı Aydın, "Türban sorununu çıkartan da krize dönüştüren de kadın bedeni üzerinden siyaset yapan erkek siyasetçilerdir" dedi; "yaradılı

KA.DER, Başbakan Erdoğan'a Soruyor: Hani Adalet? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı KA.DER Başkanı Aydın, "Türban sorununu çıkartan da krize dönüştüren de kadın bedeni üzerinden siyaset yapan erkek siyasetçilerdir" dedi; "yaradılış gereği kadın ve erkeğin eşit olmadığını" söyleyen Erdoğan'dan açıklama istedi.
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Çiğdem Aydın,kadın erkek eşitliği için mücadele eden kadın örgütlerine "Siz önce kadınlar arasındaki eşitliği halledin" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yanıt verdi.
 
"Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı 'Küresel Cinsiyet Eşitsizliği' raporunda Türkiye, kadın erkek eşitliği konusunda 134 ülke içinde 126. sırada yer alıyor. Başbakan bu rapora bakarak Türkiye'deki kadınların kimlerle eşit olmadığını açık ve seçik görebilir."
 
Türkiye'nin "eğitim seviyesi" bölümünde 109, "fırsat eşitliği" kategorisinde 131, "siyasi güç" bölümünde ise 99. sırada yer aldığını vurgulayan Aydın, "Bu utanç verici rakamlara bakarak, biz de Başbakan'a soruyoruz: Hani Adalet?" dedi.
 
Aydın ayrıca, "yaradılış gereği" kadın ve erkeğin eşit olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan'ın "kadın ve erkeğin neden eşit olmadığını, bu eşitsizlik nedeniyle kadınların toplumda hangi fırsatlardan mahrum kalmayı hak ettiğini" açıklamasını da istedi.
 
"Türkiye'nin kimlerle eşit olmadığı ortada"
Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin kadın erkek eşitliği konusundaki yaklaşımlarını şöyle özetledi:
* Başbakanı Erdoğan, Temmuzda kadın örgütleri ile bir araya geldiği Dolmabahçe toplantısının ardından geçtiğimiz hafta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 16. İstişare ve Değerlendirme Toplantısında da "yaradılış gereği" kadın ve erkeğin eşit olmadığını söyledi.
* Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun kuruluşu sırasında da AKP'li bazı milletvekilleri "Fıtratımıza aykırı. Bu isimle çıkamaz. Gerekirse komisyon olmaz" dediler. Bu baskıların ardından komisyonun adı "Kadın Erkek Fırsat Eşitliği" olarak değiştirildi.
* Anayasa değişikliklerinde "pozitif ayrımcılık"la ilgili maddenin altı, kadın örgütlerinin taleplerine rağmen doldurulamadı.
* Türkiye'de türban sorununu çıkartan da kriz haline getiren de sorunu çözmek yerine sürekli top çeviren de kadın örgütleri değil kadın bedeni ve giyimi üzerinden siyaset yapmayı alışkanlık haline getiren erkek siyasetçilerdir. Mecliste çoğunlukta olmasına rağmen sorunu çözmek yerine çözümsüzlüğe sürükleyen ise AKP'dir. 

Etiketler: kadın
İstihdam