27/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Ka.Der Ankara Genç Kadınlar için Siyaset Okulu İzmir programı katılımcıları örgütlenmeyi ve gönüllülüğü tartıştılar.

Ka.Der Siyaset Okulu’nda: Gönüllü olmak neleri değiştirir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ka.Der Ankara Genç Kadınlar için Siyaset Okulu İzmir programı katılımcıları örgütlenmeyi ve gönüllülüğü tartıştılar.

Genç kadınlar için geleneksel siyaset yöntemlerinin yanı sıra alternatif siyaset yapma kanallarını ve yöntemlerini bir araya getirmeyi hedefleyen Ka.Der Ankara Genç Kadınlar için Siyaset Okulu’nun İzmir programı 22-24 Mart’ta Anemon Fuar Otel’de gerçekleşti.

Programın son gününde gönüllülük hakkında deneyim aktarımı yapmak üzere İzmir İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Ruken Aslan, İzmir Kadın Dayanışma Derneği’nden Özgen Demiray, Ka.Der İzmir Şubesi’nden Nuriye Çelik ve Kaos GL Derneği’nden Gözde Demirbilek konuşmacı olarak katıldı.

Örgütlü olmak

Ruken Aslan; hak ihlallerini hedef alan, bağımsız ve tarafsız duruşuyla kamu vicdanını hak ihlallerine duyarlı kılacak, toplumun örnek alabileceği bir model oluşturmayı amaçlayan İzmir İnsan Hakları Gündemi Derneği’nde örgütlenme sürecini şöyle anlattı:

“Önceden, örgütlü mücadele ve derneklerle çalışmak fikrine pek yakın değildim. Bağımsız olmak benim için daha önemliydi ancak bir avukat olarak Tahir Elçi’nin katledilmesinden sonra İnsan Hakları Gündemi Derneği’ne dahil oldum. Çok zor günler geçiriyoruz hep birlikte ve tek başımıza mücadele etmemiz mümkün değil. İHGD, herkesin katılım gösterebileceği, ‘Ben bunu yapmak istiyorum!’ dediğinde kendine yer bulabileceği bir kurum. Kafasında soru işaretleri olan arkadaşlarımız varsa, hiç düşünmeden gelip yapmak istedikleri hak temelli çalışmaları derneğimizde örgütleyebilir.”

İlk ziyaret

Nuriye Çelik ise emekli olduktan sonra bir arkadaşı vasıtasıyla kadın hakları alanında çalışan Ka.Der’i ilk ziyaretini paylaştı:

“Hayatı boyunca çalışan biri için bütün gün oturmak çok zor. Ben de emekli olduktan sonra neler yapacağımı düşünmeye başlamıştım. Bir gün bir arkadaşım ‘Nuriye, Ka.Der adında bir dernek var, kadın hakları için çalışıyor’ dedi, ben de Ka.Der’i ziyarete gittim. Bana derneğin çalışmalarını anlattıktan sonra ‘Böyle bir çalışmamız var katılmak ister misin?’ diyerek beni o dönemin seçim çalışmalarından birinin içine dahil etti. Şimdi artık kendi çalışma gruplarımı oluşturuyorum, 31 Mart yerel seçimleri için İzmir’deki kadın muhtar adaylarıyla şahane bir çalışma yürüttük. Aday olmak isteyen herkes ile muhtarlık mevzuatını oturduk konuştuk, bu çalışmalarla daha çok kadın adaylığını koymak için cesaret buldu. Gönüllü olmak, bir şeyler yapabilmek çok önemli.”

Eşit söz hakkı

Özgen Demiray, İzmir Kadın Dayanışma Derneği’nin uzun yıllardır içinde olduğunu ancak iki yıldır aktif olarak çalıştığını şöyle anlattı:

“İzmir Kadın Dayanışma Derneği, uzun yıllardır kadınlar için faaliyet yürüten bir örgüt. Ben de uzun yıllardır içinde bulunduğum bu örgütte son iki yıldır aktif bir çalışma yürütüyorum. Derneğimize gelen kadınların hepsinin eşit söz hakkı var, bizler önce birbirimizi dinliyoruz, birlikte etkinlikler düzenliyoruz. Bir arada olmak hepimize iyi geliyor. Gönüllü olmak isteyen tüm arkadaşları derneğimize bekliyoruz.”

Gönüllülük, kolektif çalışma ve kazanımlar

Gözde Demirbilek, önce LeGeBİT ardından Kaos GL Derneği’nde örgütlenme sürecini şöyle anlattı:

“Lisede okurken katıldığım Kadın Kadına Öykü Yarışması sayesinde Kaos GL Derneği ile tanıştım. Üniversiteye geçtiğimde İzmir’de LeGeBİT’e dahil oldum. Öğrenci örgütümüzün haberleri ve kendi yazılarımla üç yıl Kaos GL’ye gönüllü yazarlık ve muhabirlik yaptım. Hem LeGeBİT hem de Kaos GL deneyimimde gönüllülük bana haklarımı öğrenmede ve talep etmede yol gösterici oldu. Yönelmek istediğim alanlarda kolektif çalışmayla karşılaştırdığı için, gönüllülüğün hem örgütsel hem de bireysel kazanımları beraberinde getirdiğini düşünüyorum.”

Örgütlenme ve deneyim aktarımı oturumu katılımcıların sorularının ardından birlikte örgütlenebilecek etkinliklerin paylaşılması ile son buldu.

Ka.Der Ankara Genç Kadınlar için Siyaset Okulları bugüne kadar Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’da gerçekleşti. Ordu'da 12-13-14 Nisan’da gerçekleşecek olan bir sonraki çalışmayla ilgili ayrıntılı bilgi için kaderankara.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: kadın
İstihdam