29/04/2010 | Yazar: KAOS GL

İzmir'de dün (28 Nisan) çok sayıda sivil toplum örgütünden yaklaşık 100 kişinin katılımıyla; aynı erkek tarafından üst üste işlenen biri transeksüel olmak

İzmir'de dün (28 Nisan) çok sayıda sivil toplum örgütünden yaklaşık 100 kişinin katılımıyla; aynı erkek tarafından üst üste işlenen biri transeksüel olmak üzere 3 kadının cinayeti sessiz bir şekilde protesto edildi. Ölen üç kadın Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla ve Azra'nın resimleri yere konup, önlerine mum yakıldıktan sonra yaklaşık 15 dakika boyunca oturularak sessiz bir şekilde sadece üstlerinde sloganların yazılı olduğu pankartlar kaldırıldı.

Erdem Gür / İzmir

Kentteki Kadın Cinayetleri Her Geçen Gün Artıyor

Kentteki kadın cinayetlerinin sayısının her geçen gün arttığı İzmir'de kadınların kolay hedef haline gelmesine karşın önlem alınmasını talep eden aktivistler, nefret cinayetlerinin son bulması isteklerini yinelediler. Cinsiyetçi zihniyetten beslenen şiddet, ayrımcılık ve nefret suçlarının hedefi haline gelen kadınlar ve LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) bireyler için Alsancak Kıbrıs Şehitleri'nde bir araya gelen grubun sessiz bir şekilde gerçekleştirdikleri oturma eylemine duyarlı vatandaşların da katıldığı gözlendi.

Son bir hafta içerisinde gerçekleşen kadın cinayetleri için üzüntü ve öfke içinde olduklarını belirten aktivistler, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığına ve her türlü ayrımcılığa karşı kamu yetkilileri ve medyaya daha fazla duyarlı olma, görev ve sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptılar.
 
Ölüm Değil Çözüm İstiyoruz

Oturma eylemine eşcinsel ve transeksüel bireyler ve feministler başta olmak üzere insan hakları dernekleri, hukukçular, siyasi partiler ve insan hakları savunucuları destek verdi. “Travesti ve Transeksüel Cinayetleri Politiktir”, “Katilleri Biliyoruz”, “Nefret Cinayetlerine Son”, 'Kadın dostu İzmir'de son 1 yılda 34 kadın öldürüldü', 'Artık yeter', 'Ölüm değil çözüm istiyoruz', 'Her iki dakikada 1 kadın öldürülüyor', 'Sokağa çık hayır de, kadın cinayetlerini engelle' yazılı dövizler taşındı. Yaklaşık 15 dakika boyunca sessiz bir şekilde oturulduktan sonra eyleme ıslık ve düdük çalınarak son verildi.
 
Kamu Yetkilileri ve Medya Görev ve Sorumluluklarını Yerine Getirsin

Yapılan anma eylemi sonrasında Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği'nden yapılan açıklamada “Bunca baskı ve nefret suçunun mağduru olan kadınlar ve LGBT bireylerin örgütlenmelerin ne kadar önemli olduğunu son yaşanan cinayetlerde bir kez daha görmüş olduk. Kamu yetkililerini örgütlenme özgürlüğümüzü engellemek yerine nefret suçlarına ve cinayetlerine karşı önlem almaya ve asli görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

Medyayı da haberleri verirken kullandıkları dil konusunda daha dikkatli olmaya ve nefret suçlarını işleyenlerin haklı oldukları ve mağdurların bunu hak ettiklerini izlenimi yaratan haberlere son vermeye çağırıyoruz” denildi.
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret