03/02/2014 | Yazar: Melahat D

Ankara Kadın Platformu Fethiye’de toplu tecavüz davasında tecavüz sanıklarının avukatı Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ı protesto eden Avukat Candan Dumrul hakkında uyarı cezası verilmesini kınadı.

Ankara Kadın Platformu Fethiye’de toplu tecavüz davasında tecavüz sanıklarının avukatı Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ı protesto eden Avukat Candan Dumrul hakkında uyarı cezası verilmesini kınadı.
Fethiye’de toplu tecavüz davasında tecavüz sanıklarının avukatlığını yapan Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan Uluslararası Hukuk Kurultayı’na “Hukukun üstünlüğü ve direnme hakkı” başlıklı oturuma konuşmacı olarak davet edilmişti. Ankara Kadın Platformu üyeleri tarafından protesto edilmiş ve açıklamayı yapan Avukat Candan Dumrul, Mustafa İlker Gürkan tarafından Ankara Barosu’na ardından Türkiye Barolar Birliğine şikayet edilmişti.
 
Feminist Avukat Candan Dumrul’a verilen uyarı cezasının üzerine Ankara Kadın Platformu’ nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Türkiye Barolar Biriliği önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
Kadınlar “Protesto nedenimiz Gürkan’ın tecavüz sanıklarının avukatı olması değildir. Elbette kendisinin, savunacağı insanları seçme hakkı bulunmaktadır. Ancak derdimiz Mustafa İlker Gürkan’ın bir Baro Başkanı olarak bu savunmayı üstlenmiş olmasıdır. Muğla Barosu Başkanı sıfatıyla Fethiye Davası’nda ya da bir başka bir tecavüz davasında sanık avukatı olmak yasal olabilir fakat kadın erkek eşitsizliğinin yargı nezdinde bu kadar keskin olduğu bir sistemde meşru değildir. Baroların aldığı bu tavrı meşru görmemekte, savunma hakkından, avukata erişme hakkından asla yoksun olmayan sanıkların savunma hakkının ihlal edildiği bahanesi ile maskelenen kadın düşmanlığına karşı çıkmaktadır. Gürkan’ı protesto etme hakkını kullanan bir kadına, avukat olmasını bahane ederek ceza vermek, bu hakkı sokaklarda kullanmaya çalışan ’yurttaşlara’ açılan davalar ve cezalarla ne kadar da benzemektedir. Makbul vatandaş tanımı yapan siyasal iktidarla, makbul avukat tanımı yapan Barolar Birliğinin aynı ideolojik zeminde olduğu açıktır” diye açıklama yaptılar.
EBT (eşcinsel, biseksüel ve trans) kadınların da katıldığı basın açıklamasının ardından Türkiye Barolar Biriliği’ne mor kurdeleler bağlandı.

Ardından TBB yönetime dilekçe bırakılmasıyla eylem sonlandı. Verilen dilekçede kadınlar “TBB, Candan Dumrul’dan ve bizlerden özür dileyene kadar, bizim için kadın düşmanı ve cinsiyetçi bir örgüttür, hiçbir eylem ve etkinlikte yan yana gelmemenin yanı sıra, bizzat karşısında mücadele edeceğiz” diye belirtti. 


Etiketler: kadın
nefret