29/06/2011 | Yazar: Nevin Öztop

Nijerya Futbol Federasyonu, Kadınlar Dünya Kupasında ‘lezbiyen oldukları için’ oyuncuları diskalifiye ediyor.

Kadınlar Dünya Kupası Lezbiyenlere Kapalı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

 

Nijerya Futbol Federasyonu, Kadınlar Dünya Kupasında “lezbiyen oldukları için” oyuncuları diskalifiye ediyor.
 
2011 Kadınlar Dünya Kupası bu Cumartesi başlayamadan, kurallar çiğnenmeye başladı bile. New York Times’ın yaptığı habere göre, Nijerya Futbol Federasyonu, çıktığı cadı avında takımdaki oyuncuları “kötü oyuncular oldukları için değil, lezbiyen oldukları için” diskalifiye etmeye başladı.
 
Dünya çapında sayısız genç kadın için Dünya Kupası’nda yer almak bir hayaldir. Peki sevdiğiniz kişi sebebiyle takımdan atılmanın nasıl bir şey olacağını tahmin edebiliyor musunuz? Nijerya, bu Pazar günü Kadınlar Dünya Kupası’nın açılış oyunlarına ev sahipliği yapacak. Bu sorun, FIFA için kan dondurucu bir zorluğa sahip olsa gerek çünkü FIFA uzun yıllar boyunca ayrımcılığa karşı bir duruşu sürdürmekteydi. FIFA 1961 yılında Güney Afrika’yı ırkçı apartheid sistemi nedeniyle Dünya Kupası’ndan çıkardı. Nelson Mandela’nın hapsine son verildiği yıl olan 1991’de ülkeyi tekrar Kupa’ya kabul etti.
 
FIFA aynı zamanda 2001 yılında ırkçılığa karşı Buenos Aires İlkeleri’ni kabul etti; ardından ise uluslararası oyuncular arasında yapılan ırkçı sataşmaları takiben “Irkçılığa Hayır De!” kampanyasını yürüttü. Geçen yıl ise FIFA Başkanı, uluslararası baskının ardından, LGBT bireylere yönelik yaptığı hakaret içeren açıklamalarından dolayı şu şekilde özür diledi: “Ayrımcılık yapmak, asla niyetim değildi ve ilerde de asla olamaz. Biz tam da buna karşı duruyoruz."⁴
 
LGBT’ler görünürlük kazandıkça ve spor da dâhil olmak üzere sosyal hayatın çeşitli alanlarında daha aktif şekillerde katılmaya başladıkça, ayrımcılık ve şiddet ile de karşılaşıyorlar. Bu durum özellikle Afrika’da güncelliğini koruyor çünkü sağ görüşlü Protestan hareket LGBT bireyleri hedef gösteriyor ve şeytanlaştırıyor. Son zamanların en çok gündemleşen örneklerinden biri tecavüze uğrayan, şiddet gören, yüz ve göğüs kısmından defalarca bıçaklanan ve evinin yakınlarında ölüme terk edilen Güney Afrikalı futbol oyuncusu Eudy Simelane oldu.
 
Lezbiyenlerin Nijerya’daki dışlanma ve şiddete maruz kalma gerçeği de düşünüldüğünde, cadı avında çıkan Nijerya’nın ulusal futbol koçu homofobik tutumu ile tehlikeli bir oyun oynuyor. Ancak bu konuda bizim yapabileceklerimiz var. Bağnazlık ve ayrımcılığa karşı mücadelede, FIFA’nın ahlaki bir yetkisi var ve bu yetkiyi ayrımcılığa karşı net bir tavır almak için kullanabilirler. Bu hafta sonu Kadınlar Dünya Kupası başlamak üzereyken, FIFA Başkanı Joseph Blatter’dan Nijerya’nın homofobik kampanyasının kabul edilemez olduğu ve homofobiye futbolda yer olmadığına dair açıklama yapmasını talep eden bir imza kampanyası başlatıldı.
 
Linkteki imza formunu doldurarak, futbolun uluslararası temsilcisi olan FIFA’nın sistematik ayrımcılığa karşı net bir tutum sergilemesini sağlayabilirsiniz: www.allout.org/fifa
 
 
Kaynaklar:
1. In African Women’s Soccer, Homophobia Remains an Obstacle, New York Times, June 23rd 2011
www.nytimes.com/2011/06/23/sports/soccer/in-african-womens-soccer-homophobia-remains-an-obstacle.html

2. No more lesbianism in Super Falcons – Coach Uche, Sun News Online, March 16th 2011
www.sunnewsonline.com/webpages/sports/2011/mar/16/sports-16-03-2011-001.htm
4. FIFA Leader Apologizes for Gay Sex Comment
www.abcnews.go.com/Sports/wireStory?id=12421674 
 
5. Football’s stand against sexual violence and homophobia, The Guardian, June 19th 2010
www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jun/19/eudy-simelane-womens-football-south-africa
 

 


Etiketler: yaşam, spor
nefret