11/11/2010 | Yazar: KAOS GL

İstanbullu kadınlar kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, çocuk istismarına, emek sömürüsüne, ayrımcı ve muhafazakâr politikalara karşı çözüm &ou

Kadınlar Erkek Şiddetine Karşı Barış İçin Yollarda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbullu kadınlar kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, çocuk istismarına, emek sömürüsüne, ayrımcı ve muhafazakâr politikalara karşı çözüm önerilerini ve barış taleplerini dile getirmek üzere Ankara yolculuğuna başladı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreterliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Ankara Barış İçin Kadın Girişimi'nin öncülüğünde bir araya gelen kadınların Ankara yolcuğu iki gün sürecek. Gruptakiler başkentte aynı taleplerle Hakkari'den yola çıkan kadınlarla buluşup Başbakanlığa yürüyecek; talep ve önerilerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletecek.
 
Önce Taksim'den Galatasaray'a
Taksim tramvay durağında bugün saat 13.30'da toplanan kadınlar "Kimliğimin, bedenimin ve emeğimin sömürülmesine karşı mücadele ediyor, barış için yürüyorum" afişi açarak Galatasaray Meydanı'na yürüdü.
"Savaş değil barış", "Jin jiyan azadi" yazılı lolipoplar taşıyan kadınlar, yol boyunca, "Öldürmeyeceğiz ölmeyeceğiz kimsenin namusu olmayacağız", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük" sloganları attılar.
 
"Kadın cinayetleri politiktir"
Barış Anneleri İnisiyatifi de eylemde "Biz anneyiz savaşsız bir dünyadan yanayız" afişi açtılar. Eylemciler adına basın açıklamasını Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun okudu:
"Kadınlar çeşitli bahanelerle katlediliyor. Erkekler mahkemelerde işledikleri suçlara 'erkekçe' mazeretler sunuyor, karakollar mazeretleri haklı buluyor, kadınlara yuvalarına dönmelerini tavsiye ediyor, mahkemeler de 'haksız tahrik' indirimi uyguluyor.
"Cezalar kuşa döndükçe, devlet kadınları değil, erkekleri korudukça kadına yönelik şiddet artıyor. Kot pantolon giydi, alışverişe çıktı ya da sevişmeyi reddetti gibi gerekçeler, kocaları, erkekleri provoke eden davranışlar olarak kabul edilip, cezalarda indirime gidilebiliyor. Herkes bilmelidir ki kadına yönelik şiddet ve cinayetler politiktir.
"Erkek şiddeti ve baskı, devletin kolluk güçleri ve çeşitli kurumlarınca da sürdürülüyor. Savaş politikaları ve her gün yükselen şovenizmle güçlenen erkek şiddeti, kadınlar üzerindeki baskısını daha da artırıyor."
 
Üst aramasına izin vermediler
Hakkari'den dün yola çıkan kadınlar ise Van ve Bitlis'te basın açıklaması yaptılar. Hakkari çıkışında polis kadınları durdurarak üst araması yapmak istediyse de kadınlar izin vermedi. Hakkari Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen kadınlar, Bulvar Caddesi boyunca yolu trafiğe kapatarak yürüdüler.
* Barış Yürüyüşe katılan örgütler; Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreterliği, İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Barış İçin Kadın Girişimi, Türkiye Tabipler Birliği (TTB), Halkevi, Sosyalist Kadın Meclisi, Basın Çalışanı Kadınlar (ETİK/DİHA/ANF), Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Kadın Emeği Kolektifi, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi.

Etiketler: insan hakları
nefret