15/06/2015 | Yazar: Hakan Özkan

İstanbul Feminist Kolektif, aylık hazırladığı Kadınlar Hayatlarına Sahip Çıkıyor / Mayıs 2015 raporunu yayınladı.

Kadınlar hayatlarına sahip çıkıyor raporu yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
 İstanbul Feminist Kolektif, aylık hazırladığı Kadınlar Hayatlarına Sahip Çıkıyor/ Mayıs 2015 raporunu yayınlandı. İstanbul Feminist Kolektif, eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle eşini öldüren Yasemin Çakal'ın devam eden davasına çağrı yaptı.
Yıllardır maruz kaldığı erkek şiddetine, işkencelere 'şiddetle' karşılık vermek durumunda kalan, yaşamak için öldürmek zorunda bırakılan kadınlar konusuna odaklanan rapor, kadınların özgürlük alanını büyütmeyi hedefliyor.
 
Bir süredir, kadınların hayata tutunma çabalarını, erkek şiddetine direnişlerinin, özgürlük arayışlarının haberlerini, hikayelerini öne çıkarmaya çalışan İstanbul Feminist Kolektif, Isparta'da Nevin ve İstanbul'da Yasemin'in davalarını takip ediyor. 
 
Bu ayki raporunda, kendini korumak için erkekleri yaralayan, öldüren kadınların haberleri, devam eden davalar ve yargı kararları, konuyla ilgili eylemler ve örnekleri az da olsa erkek şiddetini izlemeyen, müdahale edenlerle ilgili haberleri derledi.
 
“Suç değil meşru müdafaa” vurgusuna da değinen rapor, “Şiddet uygulayan erkekler engellenmediği için kadınlar, kendilerini korumak için şiddete başvuruyor. Kadınların erkek şiddetine karşı savunmasız bırakıldığı erkek egemen sistemde, kendini kurtarmak için yaptığı her saldırı meşru müdafaadır ve karşılığı cezasızlık olmalıdır” yargısında bulundu ve erkek şiddetine karşı dayanışmayı büyümeye çağırdı.
 
Raporda, evliliği boyunca eşi Özkan Kaymaklı tarafından şiddete uğrayan ve kocasını öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Yasemin Çakal’ın davasına da çağrı yapıldı. Evliliği boyunca ve hamileyken uğradığı şiddete karşı çocuğunu ve kendisini savunan Yasemin Çakal'ın duruşması 24 Haziran Çarşamba günü, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Etiketler: kadın
İstihdam