17/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, erkeklerin kadınları katletmesine, devletin koyduğu yasalarla erkekleri korumasına, kadınların öldürülmesine karşı eylem yaptı; kadın

Kadınlar, Kadın Katline Karşı Yasta Değil İsyanda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, erkeklerin kadınları katletmesine, devletin koyduğu yasalarla erkekleri korumasına, kadınların öldürülmesine karşı eylem yaptı; kadın cinayetlerinin nitelikli hal sayılmasını istedi.
Erkeklerin 2010'un ilk altı ayında 135, Temmuzda 36, Ağustos ayının ilk 15 gününde de yedi kadını öldürdüğünü açıklayan kadınlar, katillerin "haksız tahrik" ve "namus" bahaneleriyle ceza indirimlerinden faydalandığını hatırlattılar.
 
"Katiller hangi ceza indirimlerinden faydalanacaklarını bilerek ifade veriyor ve birbirlerinedn besleniyorlar" diyen kadınlar, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden ve cinsiyet kimliğinden ötürü öldürülen kadınların katillerinin nitelikli hal kapsamında yargılanmasını istediler.
"Yasta değil isyandayız" diyen kadınlar, yaptıkları basın açıklamasında şu ifadelere yer verdiler:
Kadın cinayetleri gün geçtikçe artıyor. Kadınlar kıskançlık, erkeğin aşkına karşılık vermediği ya da boşanmak istediği için, aile meclisi kararıyla, güzel koktuğu için ve daha nice bahanelerle öldürülüyor. Hayatın her noktasından kadınlar, aramızdan birer birer ayrılıyorlar.
 
Ağustosta yedi kadın öldürüldü. Eskişehir'de Mediha Baştürk'ü, boşanmak üzere olduğu kocası, bıçaklayarak öldürdü. Kocasından şiddet gören Mediha sığınma evine gitmiş olmasına rağmen devlet tarafından kocasına teslim edildi.
Malatya'da Hanife Durak aile meclisi kararıyla, Ankara'da Makbule Seyfi kıskançlık bahanesiyle öldürüldü. Seyfi'nin kocası cinayetten sonra beni "tahrik etti", "yaptığım için pişmanım" dedi.
 
İstanbul'da Sebahattin Alkan, karısını ve evli-hamile kızını rüyasında çıplak gördüğü gerekçesiyle öldürdü.
 
Van'da eski eşi Altun Akırmak'ı av tüfeğiyle, Mersin'de Orçan Yaraş, ayrılmak üzere olduğu karısı Nuray Yaraş'ı 10. kattan aşağı atarak öldürdü. İstanbul'da Burhan Cahit Tekinliğ, sevgilisi Neşide Dırmıkçı'yı öldürdü.
 
Kadın cinayetleri bu kadar artarken, devlet erkekleri koruyarak kadınların katledilmesine izin veriyor. Kadın cinayetlerinde erkeklere ceza indirimleri uygulayarak, erkeklerin kadınları öldürmesine yol açıyor.
 
Bizler, kadın cinayetlerinin nitelikli hal sayılması için alanlarda, adliye önlerinde olmaya devam edeceğiz. Örgütlü gücümüzle kadın cinayetlerini durduracağız.


Etiketler: kadın
İstihdam