30/06/2010 | Yazar: KAOS GL

Fransa, İspanya, Belçika, İsviçre, Kıbrıs, Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinden kadınlar "Avrupa Feminist Buluşması" için İstan

Kadınlar Savaş ve Yoksulluğa Karşı İstanbul'da Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Fransa, İspanya, Belçika, İsviçre, Kıbrıs, Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinden kadınlar "Avrupa Feminist Buluşması" için İstanbul'da bir araya geldi.
 
"Dünya Kadın Yürüyüşü" (DKY) koordinasyonuyla gerçekleştirilen buluşma, İstanbullu feministlerin kızkardeşlerini Taksim Gezi Parkı'nda karşılamasıyla başladı.
DKY Türkiye Koordinasyonu'ndan Yıldız Temurtürkan, Türkiye, Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki kadınların mücadelesini desteklemek için bir araya geldiklerini söyledi:
"Büyük çokuluslu şirketlerin hükümetleri, devlet çıkarlarını çok uluslu şirketlerin çıkarlarına tabi kılmak için mali krizi nasıl kullandığını görünür kılmak istiyoruz. Kendilerini zenginleştirirken krizi neden olanları kavramak ve onlarla mücadelenin yeni biçimlerini aramak üzere birlikte örgütlenen kadınlarız. Ortak tepkimizi seslendirmek için İstanbul'da toplanıyoruz."

Dacosta: Savaşa çocuk doğurmak istemiyoruz
DKY Avrupa Koordinasyonu Uluslararası Komite Üyesi Tereix Oteoro Dacosta, "Ekonomik borçlara karşı askeri harcamaların kısıtlanmasını, savaşa değil eğitime, sağlığa ve sosyal hizmetlere bütçe ayrılmasını istiyoruz" dedi.
DKY Balkan Koordinasyonu adına Monika Karbosuka ise ultra liberal, kapitalist, milliyetçi yönetimler yerine sosyal dayanışmacı, kadın hakları için çalışan ve laik bir Avrupa istediklerini söyledi.

Tutuklu sendikacılarla dayanışma çağrısı
Yunanistan'dan gelen Vovou Sissy, ülkesinde yaşanan ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti, "Hükümet krizin faturasını yoksullara, işsizlere ve kamu çalışanlarına çıkarıyor. Silahlanma harcamalarında kısıntıya gitmeyi ise reddediyor" dedi.
Sissy, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) yönelik operasyonlarda tutuklanan kadın sendikacılarla dayanışma çağrısı yaptı.

Kıbrıslı kadınlardan siyasi liderlere çağrı
Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum kadın örgütlerinin ortak basın açıklamasını ise Kıbrıs'ta Çözümü Destekleyen Kadınlar Platformu sözcüsü Gülden Karakaya Akbil okudu.
"Kıbrıs sorununun çözümü için iki toplum arasında yeniden yakınlaşmanın, karşılıklı güven, saygı ve dostluğu geliştirmenin gerekliliğine inanıyoruz" diyen Akbil, siyasi liderlere "iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon için çalışmaları" çağrısında bulundu.

2010 yılı küresel eylemleri
164 ülkeden, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden 5 bin kadın grubunun katılımıyla oluşturulan DKY'nin 2010 yılı küresel eylemleri, "kadınların hayatlarını ve bedenlerini kontrol etmenin bir aracı olarak kadınlara yönelik şiddet", "barış ve sivilleşme", "kadın emeği", "ortak mallar ve doğal kaynaklara erişim" temaları çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

30 Haziran'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlenecek olan "Avrupa Feminist Buluşması"nda bu başlıklar altında atölyeler yer alıyor. Çıkacak somut kararlar ve eylem planı, 1 Temmuz'da İstanbul'da başlayacak Avrupa Sosyal Forumu'na da taşınacak.


Etiketler: kadın
nefret