02/04/2018 | Yazar: Kaos GL

“Kadın oyunculara yönelik bu uygulama Anayasaya aykırı olmanın ötesinde, ayrımcılıktır.”

#KadınlarSahneye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Kadın oyunculara yönelik bu uygulama Anayasaya aykırı olmanın ötesinde, ayrımcılıktır.”

Meclis’te kadın tiyatrocuların sahneye çıkmasının engellenmesine ilişkin 45 kadın ve LGBTİ örgütü açıklama yaptı.

Aralarında Kaos GL’nin de olduğu örgütler, “Kadın oyunculara yönelik bu uygulama Anayasaya aykırı olmanın ötesinde, ayrımcılıktır, aşağılamadır, insan onurunu ayaklar altına almaktır” dedi.

Açıklamada Afife Jale’nin sahneye çıkışı da hatırlatıldı:

“Afife Jale’nin tiyatro sahnesine çıktığı 3 Nisan 1919’dan 99 yıl sonra, 29 Mart’ta, TBMM’de düzenlen 18 Mart Çanakkale Anması’nda, ülkemizdeki kadın-erkek eşitliği, demokrasi, insan hakları ve kadının insan hakları adına utanç verici bir olay yaşandı.”

Ne olmuştu?

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın 28 Mart’ta Meclis’te düzenlenecek Çanakkale Savaşı Anması etkinlikleri kapsamında sahnelenecek tiyatro oyununda kadın oyuncuların sahneye çıkmasını engellediği iddia edildi.

Açıklamada, yaşananlar şöyle aktarıldı:

“BirGün Gazetesi’nde yayınlanan habere göre, Devlet Tiyatroları sanatçılarının 18 Mart Çanakkale Anması’nda sahnelenmek için üç gün süren provalarla hazırlandığı oyunun sahnelenmesine bir saat kala TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla oyuna müdahale edildi. Daha önce de, kadınların erkeklere sarılmaması istenerek; oyundaki vedalaşan asker- anne, eş uğurlaması, cepheye mermi taşıyan kadın bölümleri çıkartılarak içeriğe müdahale edilmiş ve oyundaki slaytlar da çıkartılmıştı. Bu içerik sansürü nedeniyle 12 dakikalık oyun 4 dakikaya düşürüldü. Son olarak da kadınların sahnede yer almaması istendi. Kadın oyuncular, protokol ve katılımcıların görüş mesafesi dışındaki merdivenlerde şiir okumak zorunda bırakıldılar.”

Açıklamanın tam metni için tıklayınız.

 


Etiketler: kadın
nefret