13/11/2014 | Yazar: Ozan Uğur

‘Kafkasya’da homofobi karlar altına gömülecek!’ herhalde içimi en çok ısıtan cümle şu soğuk kış günlerinin girişinde.

“Kafkasya’da homofobi karlar altına gömülecek!” herhalde içimi en çok ısıtan cümle şu soğuk kış günlerinin girişinde. Hele Kafkasya’da nasıl bir soğuk var bir bilseniz… Neyse ki bu soğukları kıran dayanışma ve mücadele örnekleri de var. Sert bir iklimde mücadele ederken ruhu donmuş insanlarla ve nefretle karşılaşmak ne kadar mümkünse bu nefret ve ayrımcılığı sona erdirecek insanlarla karşılaşmak da o kadar mümkün. Kafkasya’nın LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) aktivistlerinden kendi ülkelerini dinleyelim istedim biraz. Eee hep soğuk hava dalgası gelecek değil ya, biraz da gökkuşağının aydınlığını hissetmek lazım Kafkasya’da.
 
İlk olarak Ermenistan’a dönelim yüzümüzü. Neler oluyor oralarda, PINK aktivistlerinden dinleyelim:
 
PINK’ten söz edebilir misiniz?
 
PINK Armenia /Public Information and Need of Knowledge NGO, LGBT haklarının korunması ve LGBT toplumunun güçlendirilmesi alanında çalışır. Misyonu hukuki, psikolojik, sosyal koruma ve refahı destekleyerek LGBT’ler için güvenli bir alan yaratmaktır.
 
Nasıl çalışır, neler yapar PINK?
 
PINK işleyiş çerçevesi içinde sayacağım hizmetleri sağlar, Erivan ve diğer bölgelerde etkinlikler düzenler. LGBT’ler için psikolojik, hukuki ve sosyal danışmanlık sağlanması, cinsellik üzerine eğitimler, cinsel sağlık, demokrasi, sivil toplum, insan hakları, hoşgörü ve ayrımcılık, çeşitli kamu etkinliklerinin organizasyonlarını teşvik etmek, kabullenme ve ayrımcılığı ortadan kaldırma, farklı organizasyonlarda hedef gruplarının haklarının korunması ve temsili, LGBT hakları konusunda savunuculuk, stratejik hukuk davaları üzerinde çalışma, ücretsiz prezervatif dağıtımı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleyici bilgi materyalleri dağıtımı, insan hakları ve cinsel sağlık konusunda kamu bilincini arttırmak için elektronik dergi tasarımı ve bilgilendirici materyallerin dağıtımı, Ermenistan’da kitle iletişim araçlarının izlenmesinin sürdürülebilmesi ve gazetecilik etiğinin geliştirilebilmesi için işbirliği içinde çeşitli etkinlikler yapar. 
 
LGBT’ler sosyal hayata aktif bir biçimde katılabiliyorlar mı Ermenistan’da?
 
Birçok LGBT sosyal hayata aktif olarak katılıyor fakat ayrımcılığa uğrama korkusu onların cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri hakkında açıkça konuşmalarını engelliyor.
 
Ne gibi bir ayrımcılık söz konusu mesela?
 
LGBT bireyler sosyal hayatın her alanında insan hakkı ihlalleriyle karşılaşabilirler.
 
Onur kırıcı muamele, psikolojik ve fiziksel şiddet, mal ve hizmetlere erişimde sıkıntılar ve insanların iletişim kurmak istememesi LGBT’lerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlar oluyor genelde.
 
Aile, eğitim kurumları, sağlık kurumları, polis ve askeri kurumlar LGBT’lerin insan hakları ihlaline uğradıkları alanlar.
 
Kaydedilen insan hakları ihlalleri çoğunlukla LGBT’lere yönelik fiziksel şiddet, hakaret, taciz, şantaj, tehdit ve nefret söylemlerini içeriyor.
 
Polis ve askeri kurumlardan söz ettiniz. Ne gibi bir hak ihlali oluyor bu alanlarda?
 
Konu LGBT’lere yönelik insan hakları ihlalleri olduğunda kolluk güçleri ve yargı meseleyle uğraşmaktan kaçınıyor. Bu sadece LGBT’lerin hak ihlalleri dava edildiğinde geçerli olan bir durum değil. Ayrıca lezbiyen, gey, biseksüel ya da trans bir kişi hak ihlaline uğradığına dair bildirimde bulunduğunda, müfettişler arasında olguların yetersizliğine dayanarak sahte suç bildirimi yapmaktan mağdurlara dava açma eğilimi olabiliyor.
 
LGBT’lerin gittiği mekânlar var mı?
 
2012’de gey dostu bir pub bombalandığından bu yana Ermenistan’da LGBT’lere özel bir mekân yok.
 
Nasıl oldu bu olay?
 
Pub’ın sahibi 2011’de Türkiye’ye gitmişti Onur Yürüyüşü’ne katılmak için. 8 Mayıs 2012’de pub bir grup ırkçı genç tarafından kundaklandı.
 
Peki, sonrasında neler oldu?
 
Bu gençler Ceza Kanunun 185. maddesinin 3. bölümü altında kundaklama sonucu hasara sebebiyet vermekle, kasıtlı eziyetle ve kamuya açık alanda tehlikeli bir patlamaya sebebiyet vermekle suçlandılar. Ancak bunun tamamen suçu tarif etmediği ve saldırının nefret suçu sayılmadığı unutulmamalıdır. Patlamanın olduğu gün iki kardeş polis tarafından yakalandı. Fakat onlar Ermeni Devrimci Federasyonu üyeleri Artsvik Minasyan ve Hrayr Karapetyan tarafından verilen kefalet ile serbest bırakıldı.
 
Pub’ın kundaklanması Ermenistan Cumhuriyetçi Parti (ECP) sözcüsü ve Ermenistan Millet Meclisi başkan yardımcısı Eduard Sharmazanov, ECP üyeleri Hamlet Sahakyan ve Ruben Hayrapetyan ve ARF üyelerinden Vahan Hovhannisyan ve Artur Aghabekyan tarafından haklı bulundu.
 
Genel Yargı Mahkemesi Hambik ve Arameh Khabazian kardeşlere 1 yıl 7 ay geçici hapis cezası ve 2 yıl denetimli serbestlik verdi. Üst mahkeme sanıkların affına karar verdi.
 
Medya nasıl yaklaşıyor LGBT’lere?
 
Daha önce Ermeni gazetesi Iravunk, milletin düşmanı ilan ettiği, LGBT toplumuna bağlı bir kara liste yayınladı. 30 Ekim’de ilk olarak Kentron ve Nork-Maraş İdari Dis. Genel Yargı Derece Mahkemesi, Iravunk gazetesine karşı 16 kişinin açtığı davayı reddetti.
 
Mahkeme kararından birkaç gün önce bu homofobik gazetenin kurucu editörü ve diğer iki çalışanı “Ermenistan Başbakanı Onur Madalyası” aldı. Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı da ayrıca gazetenin bir milletvekili ve Cumhuriyetçi Fraksiyon üyesi olan kurucu editörünü tebrik etti.
 
Ermenistan’da eşcinsellik kanunen yasak mı?
 
Ermenistan’ın Avrupa Birliğine üyelik süreci 1995 yılında başladı. Ermenistan Ulusal Meclisi’nin özel misafir statüsü 26 Ocak 1996’da tanındı. Avrupa Birliği Parlamenter Meclisi, Ermenistan’ın Avrupa Birliğine üye olabilmesi için bir koşul olarak eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılmasını zorunlu kıldı. 9 Kasım 2000’de 2000/13 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre Ermenistan Avrupa Birliğine katılmaya davet edildi ve 25 Ocak 2001’de tam üye oldu. 2013’te Ceza Kanunu değiştirilip eşcinselliğin üzerindeki hüküm kaldırıldığında eşcinsel ilişkiler suç olmaktan çıkarıldı.
 
Ermenistan’daki LGBT’lerle ilgili olaylarda devlet destekli homofobi hakkında konuşmak gerekirse:
 
2013 Ağustos’unda Ermenistan Cumhuriyeti Emniyet Müdürlüğü özellikle “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler” hakkında iki yazı ekleyerek Ermenistan Cumhuriyeti İdari İhlaller Kanunu’nda bir değişiklik tasarısı hazırladı.
 
8 Ağustos’ta, Ermenistan Cumhuriyeti Polisinin Hukuk Bölümü, İdari ihlaller Kanunu’ndaki taslak değişikliklerini geri çekti. 
 
Ermenistan Polisi resmi sitesinde belirtildiği gibi, polis şefi Vladimir Gasparyan tasarının boşluklarını ve tartışmalar sırasında belirlenen eksiklikleri göz önünde bulundurarak geri gönderdi, ayrıca tasarının kendileri için bir önceliği olmadığını kaydetti.  Bununla birlikte kanun taslak zeyilnamesi iptal edilmedi ama ertelendi.
 
Ermenistan’da kadın örgütleri ile çalışabiliyor musunuz?
 
Aslında Ermenistan’daki feminist hareketlerle iş birliği yapmak mümkün çünkü kadın hareketleri LGBT hakları ve LGBT hareketleri konusunda çok hassas ve destekleyiciler. PINK ayrıca “Kadına Yönelik Şiddete Son” koalisyonunun kurucu üyesi, bu sayede kadın örgütleriyle çalışıyor ve onlardan sık sık destek alıyoruz. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam