30/12/2013 | Yazar: Sa Bahattin

Kahramanmaraş İnsan Hakları Derneği’nde (İHD), Pazar günü LİSTAG ailelerinin deneyimlerini aktaran Benim Çocuğum belgeseli gösterildi.

Kahramanmaraş İnsan Hakları Derneği’nde (İHD), Pazar günü LİSTAG ailelerinin deneyimlerini aktaran Benim Çocuğum belgeseli gösterildi. Kahramanmaraş İHD binasında gerçekleştirilen ve 15 kişinin katıldığı gösterimin ardından, arkadaşımız Yiğit Kuran tarafından  biyolojik/toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, eşcinsel, biseksüel, transseksüel gibi terimler ve bunların kapsamları üzerine kısa bir bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumun hemen akabinde, bu kavramlar üzerine yapıcı bir tartışma gerçekleşti. Bu tartışma, genel olarak, katılımcılardan eşcinsel olmayanların açık eşcinsel bireylere sorular sorması ve bunlara verilen cevaplar şeklinde vuku buldu.
 

Sorulan sorular arasında en ilgi çekicilerinden biri "LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) bireylerin sistemi ele geçirmesi durumunda üremenin nasıl sağlanacağı" üzerineydi. Bu soruya cevaben, LGBTİ hareketinin hedefinin her türlü cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tanındığı ve bireylerin özgürce yaşadığı bir toplum yaratmak olduğu, dolayısıyla  sistemi ele geçirmek yahut herkesin LGBTİ olmasını sağlamak gibi bir amacın söz konusu olmadığı ki zaten böyle bir şeyin mümkün olamayacağı gerçeği ortaya koyuldu. Biseksüelliğin "doyumsuzluk" olarak değerlendirildiği bir yorum ise tartışmayı genel ahlakın çerçevesi ve kişisel inanışların her zaman toplumsal gerçekliği yansıtamayacağı fikri üzerine yoğunlaştı.

Tartışma bir süre sonra yerini samimi bir sohbete bıraktı ve konularla ilgili bireysel deneyimler paylaşıldı.

Ayrıca, Kaos GL tarafından gönderilen kitapçık ve broşürler dernek kitaplığına yerleştirildi. Katılımcıların bu kaynaklara gösterdiği ilgi umut vericiydi.

Bildiğimiz kadarıyla, Kahramanmaraş’ta ilk kez gerçekleşen böylesi bir etkileşimin şehirdeki LGBTİ bireylerin sosyal temsili açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Konu üzerine konuşulacak ve öğrenilecek çok şey olduğunun açıkça ortaya çıktığı bu aktiviteyi, özelde Kahramanmaraş İHD’nin, genelde şehrin kendisinin dönüşümü için iyi bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Umuyoruz ki gelecek yıl içerisinde bunun gibi birçok toplantı gerçekleşsin. Sizi gelişmelerden haberdar edeceğimizden emin olabilirsiniz. Hepinize insan hakları ihlallerinin yok olduğu, ifade ve yaşama özgürlüğünün doyasıya yaşandığı yeni bir yıl dileriz!


Etiketler: yaşam
nefret