07/08/2006 | Yazar: Kürşad Kahramanoğlu

Kanada’da alternatif gey olimpiyatı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de yapılan ve 22 Temmuz’da sona eren ‘Gaygames’in ardından, benzer ama ‘alternatif’ bir gey olimpiyatı ‘Outgames’ de Kanada’nın Montreal kentinde düzenlendi. 100 den fazla ülkeden gelen 15 binden fazla atlet 37 dalda yarıştı. Kürşad Kahramanoğlu, Outgames’i anlatıyor.

KAOS GL

Kürşad Kahramanoğlu

‘Önemli olan katılmak’ diyen, sporun sosyal değişiklik getirebileceğine inanan ve insan haklarının var olmanın değişmez parçası olduğuna gönülden inanmış Québec’liler, bulabileceğiniz en iyi ev sahipleri. Oyunlar içinde yer aldığı Büyük Montreal Belediyesi’nin, Bölgesel Québec Hükümeti’nin ve merkezi Kanada Hükümeti dahil, Montreal, Québec ve Kanada’nın pek çok resmi ve özel kuruluşlarının desteğini almış.

Önemli olan katılmak olduğu için yaşınız ne olursa olsun arzuladığınız dalda ve kategoride katılabiliyorsunuz. İster 18 yaşında, isterseniz 65 yaşında bir yüzücü olun yarışabileceğiniz ve eve bir altın madalya ile dönebileceğiniz bir kategori var.



8. Gey Olimpiyatı

LGBT olimpiyatları yapmak yeni bir fikir değil, aslında bu sekizincisi; ilk ikisi 82 ve 86 yıllarında San Francisco’da yapıldı, üçüncüsü 90’da Kanada Vancouver’da, dördüncüsü 94’te New York’ta, beşincisi 98’de Amsterdam’da, altıncısı 2002’de Sydney’de, yedincisi 2006’da Chicago’da yapıldı ve sekizincisi yine 2006’da Montreal’de yapılıyor.

Yani bu sene bir tanesi Chicago’da yapılan ve 22 Temmuz’da sona ermiş olan ‘Gaygames’ ile diğeri ise 5 Ağustos’ta Montreal’de adı ‘Outgames’ olan iki LGBT olimpiyatını yaşadık.

Aslında böyle olmayacaktı; böyle mega bir organizasyonu 4 senede bir organize etmek zor, kaldı ki aynı senede iki tane yapmak!

Gaygames’den Yollarını Ayırdılar

Nevar ki ‘Gaygames’ in kontrolünü ellerinde tutan ABD ağırlıklı ‘Gaygames Federasyonu’ oyunları baştan kararlaştırıldığı gibi Montreal’da yapmak için inanılmaz bir para isteyince Kanada’lı ev sahipleri yollarını ‘Gaygames’ ile ayırıp kendi yollarına gitmeye karara verdiler.

Oyunları Chicago oyunlarının aksine insan hakları konferansı ile birleştireceklerini de açıklayınca, Ineternational Lesbian and Gay Assotiation (ILGA) gibi önemli milletler arası LGBT organizasyonlarının da desteğini arkalarına alıp Montreal’de çok daha büyük ve başarılı bir organizasyon gerçekleştirdiler.

Kesin sayılar henüz açıklanmadı ama şimdiden belli ki Chicago 200’ün biraz üzerinde ABD dışından atletin katıldığı bir ABD organizasyonu oldu. Kanada’da ise sadece ABD’den katılanlar bundan fazlaydı ve bütün zorluklara rağmen Montreal ciddi bir milletlerarası organizasyondu. Sona ermiş olan dünyanın en büyük LGBT insan hakları konferansının karara bağladığı ‘Montreal Deklarasyonu’ çok önemli bir belge olup, LGBT insan haklarına özellikle de Birleşmiş Milletler de yardımcı olacaktır.



‘Bilimsel Komite’ Ve ‘Spor Birliği’ Oluşturuldu

Bu başarıyı yakalamak için Qubéc’li organizatörler iki önemli şey yaptılar: Birincisi organizasyona politik yön verecek milletlerarası, dünyada ki LGBT liderlerini bir araya getiren ‘Scientefic Committee - Bilimsel Komite’ adını verdikleri bir karar kurulu oluşturdular. İkinciside dünya LGBT Spor Organizasyonlarını bir çatı altı toplayacak ‘GLISA - Gay and Lesbian International Sport Association’, yani LGBT Spor Birliğini kurdular.

İnanılmaz bir enerji, dostluk ve sevincin hakim olduğu ‘Outgames’in üzerine İsrail’in Lübnan’a saldırması kara bir bulut gibi çöktü. Haberler kötüydü, Montreal’de ki etkinliklere katılması beklenen ‘Helem’ adlı Beyrut’ta ki LGBT örgütü Kanada’ya gelemediği gibi ofislerini savaştan kaçanlara hizmet verebilmek için mülteci bürosuna çevirmişlerdi.

Lübnan Heyeti Oyunlara Katılamadı

Konferanstan İsrail’in kınanması ve konferansa katılamayan Lübnanlı Helem üyelerine destek için bir bildiri geçirmeye çabaladım. Benim için bu fevkalade başarılı organizasyonun yegane utanç veren kısmı gözler önüne serildi: Kamerun’lu LGBT’nin Montreal’e gelebilmesi için onlara vize vermeyen Kanada Hükümeti’ni kınayabilirdik ama Lübnanlı Helem’in üyelerinin Montreal’de olmasına mani olan İsrail saldırısını kınayamazdık.

Sonradan anladığıma göre konferans başkanlığı ABD’li, İsrailli ve bu iki gurubun dostları tarafından bu savaş konusunun dışında kalmaya ikna edilmişlerdi! Henüz ana konferans konuşmamı yapmamıştım, demek ki konuşma metnini değiştirmem gerekiyordu. (Lütfen Workers Out 3 Montreal ekine bakınız).



Toplam 9 Türk Katılıyor

Bilimsel Komite’de başından beri çalışıyorum. Benden başka Kanada’da gerçekleşen bu dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ve belki de en önemli LGBT organizasyonuna 9 Türk daha katılıyor. Bunların 7’si değişik spor dallarında yarışan ve çoğu yurt dışında yerleşmiş Türkler. Bu yedinin hiç biri açılışta ki Türkiye yazısının ardında yürümeye gelmedi, ya yürüyüşe katılmadılar ya da geldikleri ülkenin adı arkasında yürümeyi tercih ettiler.

Yılların Kaderi Değişmedi

Konferans için orada bulunan benim dışımdaki iki kişiden birisi Türkiye’de tanınmak çekincesi ile kaşlarına kadar indirilmiş bir kep ve güneş gözlüğü arkasında yeni tanıştığı Bosnalı sevgilisi ile Bosnalılar ile yürüdü. Diğeri ise ‘Ben Avrupa Parlamentosu’nda birçok Musevi ile çalışıyorum, senin taşıdığın mesajın yanında görünmek istemem’ deyip yan çizdi.

Yılların kaderi değişmedi ben bir kere daha tek başıma elimde ‘We are all Lebanese - Hepimiz Lübnanlıyız’ pankartı ile tek başıma bu dünyanın en büyük insan hakları yürüyüşlerinden birinde memleketimi temsil ettim.

Kürşad Kahramanoğlu: Gazeteci-Yazar, ILGA* eski Genel Sekreteri

Kaynak: NTV, 2 Ağustos 2006


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam