23/08/2010 | Yazar: Erkan Altay

Kanser hastası transeksüel İnci sosyal güvencesi olmadığı gerekçesi ile hastaneler tarafından kabul edilmedi.

Kanser hastası transeksüel İnci sosyal güvencesi olmadığı gerekçesi ile hastaneler tarafından kabul edilmedi. Aşırı kilo kaybı olmasının yanı sıra bacağında da iltihap kapmış büyük bir yara olan ve uzun zaman dışarıda yatmak zorunda kalan kanser hastası İnci ölüm tehlikesi yaşıyor.
 
İstanbul Topkapı’da Surlarda uzun süre hasta olarak yatmak zorunda kalan İnci B. (32) Ölüm ile karşı karşıya. Yalnızca birkaç arkadaşı tarafından ilgilenilen ve yardım toplanmaya çalışılan İnci B., zaman zaman bilinç kaybı da yaşıyor. Yeşil kart işlemleri için de arkadaşlarının birçok zorlukla karşılaşması, devlet kurumlarının birbirlerine yönlendirmesi gibi zorluklar cabası...
 
İnci B.'ye yardımcı olmaya çalışan Lambdaistanbul Aktivisti Belgin Çelik ise duyarsızlıktan yakındı ve kurumların umursamaz tavrına işaret etti. Çelik, ‘Kaymakamlık yeşilkartın normal şartlarda bile çıkmasının 3 ayı bulacağını söylüyor. Zaten Nüfus cüzdanı da kayıp. Feriköy’de ikameti var, fakat oradaki muhtar da ikametgah kağıdını kimlik olmadan vermiyor. İnci yürüyemiyor bile. Nüfus cüzdanı yok. Taksim İlkyardım hastanesi başhekimi yatırabileceklerini söyledi. Diğer arkadaşımız İnci’yi hastaneye getirdiğinde, bu sefer de aşağıdakiler, başhekimi dinlemek zorunda değiliz diyerek, hastaneye yatırmadı. Şişli Etfal hastanesi de kabul etmiyor. Çarşamba günü arkadaşlarla aramızda topladığımız paralarla yaptırdığımız kan tahlilleri sonuçları belli olacak. O zaman net teşhis de konulacak. Ama daha EMAR çekilmesi lazım. Sırf kan tahlilleri 300 TL’den fazla tuttu. EMAR çektirmek için nereden para bulacağız? Kalacak yeri bile zor ayarladık.’ diye konuştu.
 
Meydanda Var Hayatta Yok?
Halbuki Başbakan ve Sağlık Bakanı yaptıkları açıklamalarda acil durumda olan hastalardan para alınmadan, güvence sorulmadan tedavilerinin yapılacağını söylemiş, meydanlarda oy istemişti. Buna göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile de belirtildiği gibi, kişinin sosyal güvencisi olup olmadığını, ödeme gücü bulunup bulunmadığına veya tedavi masraflarının nasıl karşılanacağına bakılmaksızın acil hastalara gerekli tıbbi tedavi yapılacaktı. 'Acil Sağlık Hizmetleri'nin Sunumu' adlı genelgeye göre, Kamuya ait sağlık kuruluşları verdiği acil sağlık hizmetlerinin ödemesini, o bölgede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından; özel sağlık kuruluşları ise belediyelerden isteyecekti.
  
Şu anda Taksim’de bir otelde son derece kısıtlı imkanlarla hayatta kalmaya çabalayan İnci ise kendisine yardım edilmesini bekliyor. Kimliği olmadığı için otelden atılması da söz konusu ve çok zor durumda. Arkadaşları İnci’ye yardım edebilmek için Lamdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği avukatı Fırat Söyle’nin hesap numarasını kullanıyorlar. Ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olan İnci’ye yardım olarak yapılacak her kuruş hayati önem taşıyor.
 
Yardım edebilmek için detaylı bilgiyi Erkan Altay’dan alabilirsiniz.
Telefon: 0505 689 25 86
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam