17/05/2020 | Yazar: Kaos GL

“Var olmak için kimseden izin almadık, almayacağız… Vardık, varız, var olacağız! 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün kutlu olsun!”

Kaos GL’den 17 Mayıs açıklaması: Vardık, varız var olacağız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün için açıklama yayınladı.

COVID-19 salgınında LGBTİ+’ların yaşadığı insan haklarına dikkat çeken dernek, dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Bugün 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün. 17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardı. LGBTİ+’ların maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve hak ihlallerine kamunun, yetkililerin, medyanın, politikacıların dikkatini çekmek için, 2004 yılından beri, bugün dünya genelinde kutlanıyor. Kaos GL olarak biz de 2006 yılından beri 17 Mayıs’ı çeşitli etkinliklerle kutluyoruz.

Bu yıl 17 Mayıs’a küresel ölçekli bir salgınla giriyoruz. “Evde kal” çağırısının yapıldığı ve “evde hayat var” çağrılarının yapıldığı bu dönemde, ailesiyle birlikte yaşayan, ya da maddi sorunlar nedeniyle ailesinin yanına dönmek zorunda kalan LGBTİ+’lar için evde kalmak şiddet riskini beraberinde getiriyor. Olağan dönemde çalışma hayatında ayrımcılık ve mobbinge maruz bırakılmak istemeyen LGBTİ+’lar, işlerini kaybetmemek için hata yapmayıp göze batmamak için çaba sarf ederken, salgın nedeniyle işini kaybetme riski altında olan işçilerin başında geliyor.  

Sağlık hakkına erişimde ayrımcılık özellikle HIV’le yaşayan ve mülteci LGBTİ+’lar için pandemi sürecinde katmanlaşıyor, uyum süreci devam eden translar, sosyal güvencesi olmayan seks işçisi LGBTİ+’lar, olağan dönemde bile en kolay gözden çıkarılan ve hakları ihlal edilen mülteci LGBTİ+ların pandemi sürecindeki sorunları ve bunların çözümü konusunda yetkililer tarafından herhangi bir adım atılmadığı gibi LGBTİ+lar kamu kurum temsilcileri ve siyasi aktörler tarafından hedef gösteriliyor.

Evet karanlık bir tablo gibi görünüyor ancak 1994 yılında başladığımız örgütlü mücadelemizde ayrımcılık ve nefrete karşı yaptığımız çağrıyı yineliyoruz. Ve biliyoruz ki karanlık günlerin ardından herkesin kendisine yer bulacağı gökkuşağı yine hepimize umut verecek.

Bu karanlık tabloda nefrete karşı dayanışma da büyüyor. Biz biliyoruz ki haklarımız bize dayatılandan daha fazla… Hayatlarımız, kimliklerimiz, aşklarımız, mücadelemiz dayatılan sınırları tanımaz, koyulan sınırlardan çok daha fazlasıyız.

Var olmak için kimseden izin almadık, almayacağız… Vardık, varız, var olacağız! 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün kutlu olsun!

Kaos GL Derneği     


Etiketler: insan hakları
nefret